Την παραγωγή λαμπτήρων πυράκτωσης ανήγγειλε η Toshiba  σήμερα Τετάρτη μετά από 120 χρόνια παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

ToshibaLightbulb

Η εταιρία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς προϊόντων φωτισμού, είχε προγραμματίσει να σταματήσει την παραγωγή το 2011 αλλά τελικά έκλεισε τη σελίδα αυτή φέτος για να εστιάσει σε περισσότερο αποδοτικά ενεργειακά προϊόντα όπως φώτα τεχνολογίας LED (light-emitting diode).

Toshiba-LED-Lightbulb

Σήμερα οι λάμπες πυράκτωσης και βαδίζουν προς τέλος της ζωής τους και έχει καταργηθεί η διάθεση τους στο κοινό με ισχύ πάνω από 100Watt. Οι λάμπες LED είναι πολλαπλά αποδοτικότερες και αποτελούν την επόμενη τεχνολογία για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Για την Toshiba τώρα υπάρχει μεγάλη ιστορία στις λάμπες πυράκτωσης αφού η πρώτες από αυτές βγήκαν από το εργοστάσιο Hakunetsu-sha το 1890.

Και λίγη τεχνο-ιστορία…

Η παραγωγή ξεκίνησε με μόλις 10 λάμπες την ημέρα και η παραγωγή έφτασε στο ανώτατο όριο της το 1973 όταν 78 εκατομμύρια λάμπες έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής την ημέρα.

Πέρυσι η ιαπωνική εταιρία είχε παραγωγή 7 εκατομμύρια τέτοιες λάμπες ένω 14 εκατομμύρια λάμπες φθορίου βγήκαν στα ράφια. Το ξέκινημα των λαμπών LED αφορά αρχικά γίνεται για εμπορική χρήση λόγω κόστους η είδηση όμως είναι ένα ακόμη σημάδι πως τεχνολογικά δεν αλλάζουμε σελίδα αλλά γυρίζουμε σελίδα…