Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και πιο απλός: Ένας παλαβός προετοιμάζεται για πτώση από τα 120.000 πόδια, τουτέστιν 40 χιλιάδες μέτρα!

Πρόκειται για τον Αυστριακό Felix Baumgartner που φιλοδοξεί να πέσει από υψόμετρο 120.000 πόδια χάρη σε μια ειδική στολή που θα του παρέχει συνθήκες υπό πίεση με δεξαμενές οξυγόνου στα πλευρά του. Θα πηδήσει από ένα μπαλόνι με ήλιο στο οποίο επιβιβάστηκαν στο Νέο Μεξικό.

Από ένα τέτοιο ακραίο ύψος, ο Baumgartner σχεδιάζει να επιτύχει υπερηχητικές ταχύτητες . Μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της ελεύθερης πτώσης του θεωρητικά θα υπερβεί το 690 μίλια ανά ώρα (την ταχύτητα του ήχου), και, συνεπώς, θα σπάσει το φράγμα του ήχου…

“Αυτό είναι που θέλουμε να μάθουμε: Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν σπάζει την ταχύτητα του ήχου», εξηγεί ο Baumgartner.

Αν ο Baumgartner επιτύχει, θα κατέχει το ρεκόρ για το υψηλότερη, το μεγαλύτερη και ταχύτερη ελεύθερη πτώση που έγινε ποτέ. Θα είναι επίσης το πρώτο άνθρωπος που έχει σπάσει το φράγμα του ήχου χωρίς κάποιου είδους οχήματο.

Ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ, ο Joe Kittinger, έχει στρατολογηθεί από τον Baumgartner ως σύμβουλος. Ο Kittinger κατέχει το βραβείο από το 1960 όντας στην Πολεμική Αεροπορία και με πτώση από τα 102.800 πόδια. Πρόκειται για “…ένα πολύ μακρινό και εχθρικό περιβάλλον,” είπε στο CNN .

Αφού ανέβει στο μπαλόνι 23 μίλια προς τα πάνω, ο Baumgartner θα κάνει το άλμα. Σε τέτοιο ακραίο υψόμετρο, το αίμα βράζει. Για την καταπολέμηση του ακραίου περιβάλλοντος θα πρέπει να φορέσει μια μάσκα προσώπου με ειδικό σύστημα θέρμανσης που επιτρέπει στον Baumgartner να δει την πτώση του, καθώς και σφραγισμένες μπότες και γάντια. Το αλεξίπτωτο στην πλάτη του, θα ανοίξει αυτόματα, καθώς, αν πράγματι Baumgartner δεν μπορεί να το ανοίξει ο ίδιος. Το σύστημα είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα εφεδρικό αλεξίπτωτο.

Ακόμα κι αν ο Baumgartner και οι μηχανικοί έχουν πάρει όλα τα προληπτικά μέτρα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει σε ένα ανθρώπινο σώμα σε αυτό το υψόμετρο και την ταχύτητα. «Δεν μπορούμε ποτέ να πούμε ότι δεν πρόκειται να σκοτωθούμε σε καμία περίπτωση, αλλά έχουμε πολλές λύσεις για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,” εξηγεί ο Baumgartner. Λέει συνέχεια ότι μια αλυσιδωτή αντίδραση κακών γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο -μια μοιραία πτώση.

λεπτό πτώση Baumgartner από πέντε έχει επίσης ένας άλλος λόγος πίσω από αυτό: να αποδείξει ότι το μέλλον τους τουρίστες , που επιστρέφουν από το διάστημα χωρίς τη βοήθεια του διαστημικού σκάφους, θα μπορούσε σε αντάλλαγμα πραγματικότητα στη Γη. «Θα δείξουμε στον κόσμο ότι η έξοδος από υψηλό υψόμετρο είναι βιώσιμα», είπε.

Η κατάδυση έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι. “Νομίζω ότι είναι η ανθρώπινη φύση, ξέρεις. Τα ρεκόρ είναι γραφτό να σπάνε. Και είμαι ένα πολύ ανταγωνιστικό άτομο. Μου αρέσει η πρόκληση,” προσθέτει ο Baumgartner.