Τις δημιουργίες τους στο ιδιαίτερα hyped κομμάτι των e-readers επέδειξαν οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών στην Taipei International Book Exhibition. Το μοντέλο που φαίνεται να προωθείται μάλιστα μοιάζει να είναι το να πωλούνται αυτά τα μηχανάκια ως μέρος “πακέτου” με περιεχόμενο στα πρότυπα των κινητών τηλεφώνων content bundle.
Η Taipei ήταν το ταιριαστό σημείο για να δούμε νέα μοντέλα καθώς εταιρίες της Ταϊβάν είναι αυτές που διαθέτουν τις κορυφαίες τεχνολογίες new e-paper στην αγορά. Ελπίζουν να ρίξουν ιδιαίτερα τις τιμές ανεβάζοντας τα ‘προσόντα’ των τεχνολογιών ώστε να ανταγωνίζονται δυνατά το 2010 προϊόντα όπως το Apple’s iPad.
Τι δείχνουν οι εταιρίες…
Διάφορες εταιρίες έδειξαν συσκευές με κανονικές LCD oθόνες κυρίως για τα παιδιά του σχολείου. Οι LCD οθόνες -καθώς δεν έχει μπει σε μαζική πορεία το ηλεκτρονικό μελάνι- είναι πιο φθηνές από το e-paper και προσφέτουν χρώμα και multimedia αλλά ‘στεγνώνουν’ γρήγορα τις μπαταρίες.
Το iPad έχει επίσης LCD οθόνη και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρίας, φτάνει τις 10 ώρες ζωή, αλλά τα e-readers δεν… παίζονται στον τομέα αφού φτάνουν τις εβδομάδες με μια φόρτιση. Επιπλέον υπάρχει αρκετά έντονη κουβέντα για τα αποτελέσματα της χρήσης για πολύ ώρα μιας LCD οθόνης στην υγεία των ματιών.
Σύμφωνα με την αρμόδια συνομοσπονδία των ΗΠΑ (American Optometric Association) όσοι χρησιμοποιούν για ώρες στην εργασία τους οθόνες παραπονούνται για κόπωση στα μάτια, θολούρα, πονοκέφαλους και πόνο στο λαιμό χωρίς βέβαια να είναι ξεκάθαρο το αν αυτά τα συμπτώματα οφείλονται αποκλειστικά στην χρήση μιας οθόνης.
Ακόμη και κατασκευαστές LCD οθονών όπως η AU Optronics λένε πως οι LCD οθόνες δεν είναι ιδανικές για την υγεία των ματιών σε συνθήκες ανάγνωσης screens κυριώς λόγω του οπίσθιου φωτισμού ενώ το διάβασμα από e-paper σε φυσικό φωτισμό δωματίου είναι καλύτερο για τα μάτια. Η συγκεκριμένη εταιρία δήλωσε αυτά την έκθεση ενώ επενδύει σε τέτοιες τεχνολογίες μέσω της SiPix Imaging, ενός πρωτοπόρου στην τεχνολογία e-paper .
Η Hiachieve Digital Technology (HCD) έδειξε το iWonder 10.1-inch LCD touchscreen tablet PC μα στόχο τους μαθητές, συσκευή που διαθέτει και κανονική LCD οθόνη ώστε να μπορούν να δούν οι νεαροί και comic, εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και υλικό Web.
Η συσκευή δοκιμάζεται ήδη σε σχολεία της Ταϊβαν με κόστος NT$15,000 ($470) γεμάτη με “πολύ περιεχόμενο” και σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ταϊβαν.
Μια άλλη εταιρία που επέδειξε LCD συσκευή για παιδιά ήταν η Aiptek International, με το inColor βιβλίο. Η συσκευή έχει 8-inch LCD οθόνη και έρχεται στα ράφια με 20 multimedia books και κόστος $216 στην Ταϊβάν.
Η μόνη εταιρία με έγχρωμες e-paper οθόνες ήταν η Delta Electronics. Η εταιρία επέδειξε τα νέα της 13.1” e-readers με τεχνολογία e-paper από την Ιαπωνική Bridgestone στην έκθεση.
Η Delta σχεδιάζει να λανσάρει ένα 13.1” έγχρωμο touchscreen e-reader κάπου το καλοκαίρι με μέγεθος A4 κατάλληλο για επαγγελματικά έγγραφα. Η Bridgestone, γνωστή για τα ελαστικά της, έδειξε την 13.1” e-paper τεχνολογία της πέρυσι στην Ιαπωνία και αναζητεί συνεργάτες εκδότες για να βγάλει το μηχανάκι της στην αγορά, σύμφωνα με τον Hui Lee, διευθυντή του προγράμματος.
Ταυτόχρονα διάφορες άλλες εταιρίες επέδειξαν μονόχρωμους e-readers με e-paper τεχνολογία από την E-ink που αγοράστηκε από την Ταϊβανέζικη Prime View International πέρυσι. Η E-ink ηγείται της αγοράς και την τεχνολογία της χρησιμοποιούν η Amazon για το Kindle και η Sony για τα Reader της, οι μεγάλοι της νέα αυτής αγοράς.
Η Greenbook μια άλλη Ταϊβανέζικη εταιρία θα πουλήσει το 6-ιντσο e-reader της μαζί με περιεχόμενο από εκδότες, συσκευή που κατασκευάζει θυγατρική της Hon Hai, Netronix, που επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία E-ink με ψηφιακό μελάνι.
Η τρίτη τεχνολογία e-paper που είδαμε στην έκθεση ήταν από την SiPix, τεχνολογία που χρησιμοποιεί η BenQ για το δικό της nReader που έχει οθόνη 6 ιντσών. Πωλείται ήδη στην Ταϊβαν μαζί με 40 e-books.
Συνοπτικά φαίνεται πως η κατηγορία των e-books είναι ένα από τα μεγάλα πεδία μαχών για φέτος και τα επόμενα χρόνια…!