Η σήμερα πανταχού παρούσα μπαταρία ιόντων λιθίου είναι πιθανότατα ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στα φορητά ηλεκτρονικά gadgets μας…
Οι σύγχρονες μπαταρίες έχουν καλή χωρητικότητα, κύκλο φόρτισης και ζωής επανατροφοδότησης. Δυστυχώς αυτό δεν τις σταματά από το να… σταματούν να δουλεύουν κάποια στιγμή!
Ετοιμαστείτε για τις… αιώνιες μπαταρίες!
Μια μελέτη της τεχνολογικής επιθεώρησης που δημοσιεύτηκε στο “Nano Letters” από ερευνητές του Κολλεγίου της Βοστόνης περιγράφει ένα νέο υλικό που φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα υλικά ανόδου στις μπαταρίες και να πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις από οποιοδήποτε άλλο υλικό με “νανοδομές”!
Ο βοηθός Καθηγητή Χημείας Dunwei Wang και η ομάδα του χρησιμοποιούν μια νέα άνοδο με δισδιάστατη δομή με σιλικόνη και τιτάνιο που ονομάζουν “νανοδίκτυο” -nanonet.
Το υλικό αυτό έχει μετρηθεί να φορτίζει/αποφορτίζει από πέντε έως δέκα φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με το στάνταρ υλικό με βάση τον άνθρακα που έχουμε σήμερα: η ταχύτητα του υλικού μετρήθηκε στα 1,000mA-h/g από 8,400mA/g, μέτρηση που δεν το βάζει μπροστά από υλικά όπως το γερμάνιο αλλά με βεβαιότητα αποτελεί ταχύτερο τρόπο λειτουργίας από τα μέρη που χρησιμοποιούν άνθρακα.
Επιπλέον το νέο αυτό υλικό έχει και απίστευτη αντοχή αφού χάνει μόλις .1% χωρητικότητα ανά κύκλο ανάμεσα στον 20ο και τον 100ο κύκλο δοκιμών.
Η δομή μάλιστη είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, και καλό περιβάλλον για την εισδοχή και απομάκρυνση ιόντων λιθίου. Στα… ελληνικά: Πολύ γρήγοροι ρυθμοί φόρτισης και μικρή επίδραση στην ζωή της μπαταρίας!
Αίντε… 24ωρο πάνω από το laptop θα συμπληρώνουμε!