Gadgetfreak :: Not Just Tech
cinemart / music / video, consumer electronics

Οδηγός προς… 3Dναυτιλομένους: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την τρισδιάστατη εικόνα!

kdl-60lx900_f_ww_bycycle_ws-1200

Δεδομένο 1: Οι προδιαγραφές για το Blu-ray 3D ολοκληρώθηκαν.

Δεδομένο 2: Οι τηλεοράσεις από τουλάχιστον 4 κατασκευαστές έρχονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Δεδομένο 3: Τα πρώτα κανάλια με 3D περιεχόμενο έρχονται επίσης. Μέσα στον Απρίλιο το κανάλι Sky 3D θα λανσαριστεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Μουντιάλ θα το δούμε και 3D!

Δεδομένο 4: To 3D πουλάει! Ή τουλάχιστον δημιουργεί το πολυπόθητο ‘ουάου’ αποτέλεσμα… Σίγουρα σκίζει στους κινηματογράφους, περιμένουμε να δούμε αν το ενδιαφέρον που υπάρχει για το σπίτι θα υλοποιηθεί στο… ταμείο!

Γιατί μας ενδιαφέρει λοιπόν το Stereoscopic 3D, όπως είναι το πλήρες όνομα της τεχνολογίας;

Ξεχάστε την αλλαγή από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, αφήστε στην άκρη του μυαλού σας την εικόνα 1080p ‘Full HD’ και τις Interνετικές τηλεοράσεις. Η τεχνολογία ‘βγαίνω-από-την-οθόνη-και-σε-εντυπωσιάζω’ ονομάζεται stereoscopic 3D και είναι η τεχνολογία που έχει τους πάντες να μιλάνε.

Το να αποφασίσουμε αν είναι πραγματικά η νέα ‘επανάσταση’ που θα διαλύσει την κλασική εικόνα δύο διαστάσεων είναι σαν να θέλουμε να βρούμε που υπάρχει ζωή στο σύμπαν: Είμαστε σίγουροι αλλά δεν έχουμε αποδείξεις.

Τι θα χρειαστούμε λοιπόν για να δούμε πρόγραμμα στην 3D TV μας;  Ποιός παράγει αυτό το πρόγραμμα; Πότε; Θα δουλεύει η σημερινή τηλεόραση μας;  Για να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα…

Ποιός κατασκευάζει τις 3D TV;

Σχεδόν όλοι…! Κάθε βασικός κατασκευαστής έχει αυτή τη στιγμή τα πρωτότυπα του σε έναν δοκιμαστικό πάγκο, τα έχουμε δει σε δημοσιογραφικές παρουσιάσεις ενώ κάποιοι στέλνουν και τα πρώτα κοντέϊνερ στα καταστήματα.

Οι εκθέσεις iFA 2009 και CES 2010 ήταν μια ευκαιρία να δούμε πολλά από τα μοντέλα και σε λιγότερο από τρεις μήνες θα τις έχουμε ΟΛΕΣ στο ράφι με τιμούλα -στις HΠΑ λίγο πιο σύντομα για κάποιες εταιρίες.

Οι Sony, Samsung, Toshiba, LG και Panasonic μας έδειξαν όλες 3D-ικανές HDTVs ενώ τη Samsung πως θα να είναι η 1η που θα αποβιβαστεί στις ΗΠΑ κάτι που δεν της βγήκε και τόσο σε καλό…

Τι μοντέλα έρχονται στην Ευρώπη;

Εδώ είμαστε… Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Η Sony θα φέρει τις σειρές HX900 και LX900 που θα είναι 3D Ready και 3D αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη σειρά που είναι και ανώτερη τεχνολογικά σε κάποιους τομείς, θα θέλει να ‘ταιριαστεί’ με γυαλιά και πομπό, ενώ η 2η είναι η 3D ναυαρχίδα με τα… πάντα όλα μέσα για το 3D.

Η Samsung θα βγεί στην αγορά με τις σειρές C7000, C8000 και C9000 ενώ η LG θα φέρει στο επόμενο διάστημα τις LE9500 . Στους υπόλοιπους έχουμε την Philips  που υπόσχεται να φέρει στις αγορές τις 9000 series και 8000 series που είναι 3D Ready και την Panasonic με τις VT25 Series που ξεκινούν από τις 50 και φτάνουν στις 65 -στις ΗΠΑ. Τέλος η ιαπωνική Sharp “ποντάρει” στην Aquos LE920 με την Quad Pixel τεχνολογία.

Στους παραπάνω οι Sony και Samsung υπόσχονται και λειτουργία “… θα-σου-μετατρέπω-το-2D-σε-3D” που όμως αν δεν δουλεύει σωστά κινδυνεύει να αποτελέσει μια λάθος κίνηση εντυπωσιασμού: θα απογοητευτούμε και ύστερα θα… ξενερώσουμε με το 3D γενικά χωρίς να έχουμε δει αρκετό από το ‘αυθεντικό’, τις ταινίες και τις παραγωγές δηλαδή που γυρίστηκαν με 3D μηχανήματα και τεχνικές. Θέλει προσοχή και δουλειά από τους κομπιουτεράδες της κάθε εταιρίας…

Και στην περίπτωση των Sony Signature LX900 που αποκαλείται “Full HD 3D” με 200 (+200;) MHz Motionflow Pro τεχνολογία και τολμηρή σχεδίαση “αλά” 2001: A Space Odyssey και στην Samsung C9000 έχουμε την αφρόκρεμα των  τεχνολογιών με τις μεγάλες ίντσες να φέρνουνκαι το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα…

Τέλος αν και δεν θα τη δούμε κατά Ευρώπη μεριά υπάρχει και το υπερόπλο που λέγεται  Toshiba’s ZX900 Series HDTV με τους multi-core Cell επεξεργαστές και τόση σιλικόνη όση θα βρείτε σε ένα διαστημικό λεωφορείο… Εδώ περιέργως δεν έχουμε 3D για την ώρα αλλά με τόση υπολογιστική ισχύ όλα είναι θέμα αναβάθμισης. Τυχερά γιαπωνεζάκια…

Τι πραγματικά σημαίνει ‘3D Ready’;

Ακριβώς όπως στην αρχή της εποχής της Υψηλής Ευκρίνειας είχαμε τις τηλεοράσεις ‘HD ready’, να περιμένετε το πρώτο κύμα με εξαίρεση τα λίγα μοντέλα που αναφέραμε, να έχουν την κωδικοποίηση 3D capable με πιθανό ‘3D Ready’ αυτοκολλητάκι.

Τι σημαίνει όμως ακριβώς ‘3D Ready’ και τι ορίζει μια 3D Ready TV; Οι Sony LX900 για παράδειγμα, περιλαμβάνουν ειδικό επεξεργαστή 3D και πομπό. Αυτοί είναι σχεδιασμένοι να είναι συμβατοί με πολλαπλά 3D στάνταρ, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων μισής/πλήρους HD ανάλυσης αλλά και της προσφάτως οριστικοποιημένων προδιαγραφών του Blu-ray 3D MVC. Το πιο πιθανό είναι πως ο όρος ‘3D Ready’ δεν θα κρατήσει και πολύ στη αγορά.

Μέγεθος, προδιαγραφές και συνδέσεις

Ενώ φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος -όσο περισσότερες ίντσες τόσο καλύτερη εμπειρία βέβαια, μια 3D TV χρειάζεται κατ’ελάχιστον refresh rate στα 100Hz με τα 200Hz  να είναι το όριο που φαίνεται να θέτουν σήμερα οι κατασκευαστές. Δυστυχώς στην απορία σας για την δική σας 200Hz τηλεόραση, όχι… δεν θα δείχνει 3D ούτε με εξωτερικό δέκτη και γυαλιά αφού της λείπει το ειδικό 3D ολοκληρωμένο κύκλωμα που χρειάζεται…

Όσο για την υπόθεση των HDMI, τελικά ακόμη και το 1.3  επαρκεί για την 3D εμπειρία αν και οι τηλεοράσεις/ναυαρχίδες κάθε εταιρίας θα έχουν την έκδοση 1.4 για full HD 3D θέαση σε κάθε μάτι. Το Sony Playstation 3 εξάλλου θα μπορεί να μεταδόσει τα 3D Blu Ray από τον Ιούνιο χάρη σε νέο firmware…

To Blu-ray 3D τώρα είναι και ο βασικός… πάροχος 3D εικόνας με την Blu-ray Disc Association να έχει εγκρίνει το λεγόμενο Multiview Video Coding (MVC), με έκδοση του υπάρχοντος προτύπου H.264/MPEG-4 AVC που χρησιμοποιούν τα δισκάκια αυτά. Εν ολίγοις θα βάζουμε το δισκάκι στο μηχάνημα μας και αν αυτό είτε θα δείχνει μόνο την κλασική 2D εικόνα είτε, εαν είναι συμβατό όπως τα νέα μοντέλα που έρχονται από εδώ και πέρα, την 3D έκδοση της ταινία. Ευτυχώς.

Όσο για τα γυαλιά, περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ, οι βασικοί ‘μονομάχοι’ Sony, Panasonic και Samsung όμως χρησιμοποιούν ‘ενεργά’ (active shutter), γυαλιά που πρέπει να θεωρήσετε δεδομένα -καμία σχέση με αυτά του κινηματογράφου, ανώτερη τεχνολογία. Ήδη πάντως ανεξάρτητοι κατασκευαστές μας δίνουν λύσεις γυαλιών που δουλεύουν σε όλες τις τηλεοράσεις 3D που έρχονται…

Καλό βόλι!

Related posts

Σε παραγωγή το Tron: Ares

gadgetfreak
11 months ago

Έκθεση CES 2012 – Fujifilm και 19 νέες μηχανές για τη έκθεση

gadgetfreak
13 years ago

Skype 5.5 για Windows…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version