Gadgetfreak :: Not Just Tech
ecotech / electric

“Road to Zero”: η Sony ξεκινά περιβαλλοντικό πρόγραμμα μηδενισμού των περιβαντολλογικών ρύπων

dfdffd

Η Sony Corporation ανακοίνωσε το παγκόσμιο περιβαλλοντικό της πρόγραμμα “Road to Zero”. Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει στους μακροπρόθεσμους στόχους του ακόμη και τη μηδένιση του οικολογικού αποτυπώματος της εταιρείας μέχρι το 2050, χρησιμοποιεί κάποιες μεθόδους για να θέσει και συγκεκριμένους μεσοπρόθεσμους περιβαλλοντικούς στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια, εναρμονισμένους με τον μακροπρόθεσμο στόχο.

Τι σημαίνει οικολογικό αποτύπωμα

Η ερμηνεία της Sony για το μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα δεν περιορίζεται μόνον στην αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα, αλλά επεκτείνεται τόσο στα απόβλητα, όσο και στη χρήση πεπερασμένων υλικών, όπως τα μη ανακυκλωμένα πλαστικά από παράγωγα του πετρελαίου.

Οι στόχοι έχουν σχέση με τέσσερα περιβαλλοντικά ζητήματα – την κλιματική αλλαγή, τη διαφύλαξη των πρωτογενών πηγών, τον έλεγχο των χημικών ουσιών και τη βιοποικιλότητα – που άπτονται των σταδίων του κύκλου ζωής όλων των προϊόντων, από την πρωτογενή έρευνα μέχρι την ανακύκλωση.

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι θα ισχύουν για τις υποδομές του Ομίλου Sony (Sony Group) σε όλο τον κόσμο και η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει κατά την έναρξη του οικονομικού έτους του 2011 (Απρίλιος του 2011) και θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2015 (Μάρτιος του 2016), οπότε και θα τεθούν οι νέοι στόχοι για την επόμενη πενταετία.

Οι συγκεκριμένοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν:

«Από την εξέλιξη νέων υλικών και την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, μέχρι την εισαγωγή καλύτερων πρακτικών στην επεξεργασία και την παραγωγή, θα δουλέψουμε με πείσμα για να φτάσουμε τους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε για τον εαυτό μας και παράλληλα να καθιερώσουμε ένα μοντέλο, το οποίο θα μπορέσουν να το ακολουθήσουν κι άλλες βιομηχανίες του χώρου μας» δήλωσε ο Sir Howard Stringer, Πρόεδρος του Δ.Σ., Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Sony Corporation.

Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Οι εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη για παράδειγμα, έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, περίπου κατά 93% μεταξύ των οικονομικών ετών 2000 και 2009. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μοντέλων της σειράς BRAVIA της Sony, φέρουν πλέον το «λουλούδι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια οικολογική σήμανση (eco-label), που έχει καθιερώσει η Ε.Ε. για να πιστοποιεί «πράσινα», περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται σε θεσμοθετημένα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Στην Ιαπωνία, η Sony – σε πειραματική βάση – μαζεύει εθελοντικά μικρού μεγέθους χρησιμοποιημένες ηλεκτρονικές καταναλωτικές συσκευές, σε συνεργασία με έναν δήμο, το Kitakyushu City στην νότια Ιαπωνία. Από τις συσκευές που πετάνε οι κάτοικοι της πόλης εξάγεται χρυσός, άργυρος, χαλκός και παλλάδιο και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούνται από τη Sony.

Για παράδειγμα, ο ανακυκλωμένος χρυσός χρησιμοποιήθηκε στα τσιπ ημιαγωγών, τα οποία υιοθετήθηκαν στο μοντέλο κινητού τηλεφώνου “URBANO BARONE” της Sony Ericsson.

Related posts

Renault Neoline

gadgetfreak
6 years ago

ZENA: ένα πύργος που αιχμαλωτίζει την ενέργεια του ανέμου…

gadgetfreak
14 years ago

Η επανάχρηση στην Ελλάδα, η επιβίωση του πλανήτη και η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογική παραγωγή στην Ευρώπη

gadgetfreak
8 months ago
Exit mobile version