Gadgetfreak :: Not Just Tech
tech talk / science

Την πρώτη ματιά στην ολογραφική εικόνα μας δίνουν τα γιαπωνεζάκια!

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μόλις τελείωσε αλλά στην Ιαπωνία ήδη ετοιμάζονται για την προσπάθεια τους να αναλάβουν το πρωτάθλημα του 2022…!

Είναι δυνατόν να μην εντάξουν στα ‘ατού’ τους και την τεχνολογία τηλεοπτικής μετάδοσης; Έτσι λοιπόν ένα από τα βασικά ‘σημεία πώλησης’ είναι η μετάδοση του μουντιάλ του 2022 με ολογραφική τεχνολογία!

Αυτό τουλάχιστον ακούσαμε από τον Takayuki Ito, ερευνητή των NHK Επιστημονικών & Τεχνικών Εργαστηρίων σε παρουσίαση στη φετινή NAB.

Ταυτόχρονα στην Ιαπωνία γίνεται έρευνα στην απόλυτη αιχμή της τεχνολογίας από το National Institute of Information and Communications Technology, ένα εργαστήριο που χρηματοδοτείται από την ιαπωνική κυβέρνηση σε προάστιο του Τόκιο. Ο Taiichiro Kurita, ηγέτης της ομάδας ολογραφικής έρευνας είναι σχετικά αισιόδοξος για την μετάδοση τηλεοπτικής ολογραφικής εικόνας στο άμεσο μέλλον.

“Ίσως συμβεί σε 15 με 20 χρόνια,” λέει ο Kurita. “Χρειάστηκε στον NHK (η ιαπωνική ΕΡΤ) 36 χρόνια από την έναρξη έρευνας για την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας μέχρι να έχουμε πλήρεις HDTV εκπομπές το 2000. Παρόμοιο χρονοδιάγραμμα βλέπω για την ολογραφική τηλεόραση.”

Είναι… απλό -τεχνικά.

Η ομάδα NCIT του Kurita έχει ήδη αναπτύξει σύστημα ολογραφήματος πραγματικού χρόνου για τρισδιάστατα κινητά αντικείμενα. Μικροσκοπικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα φωτογραφήθηκαν με συστοιχία φακών και μια 4K2K βιντεοκάμερα με ανάλυση 3840 x 2160 pixels σε πραγματικό χρόνο.

Ολογραφήματα δημιουργούνται από αυτές της εικόνες με Fast Fourier Transform (FFT),προσθέτωντας τα κόκκινα, πράσινα και μπλε πεδία. Μια συστοιχία τεσσάρων PC χρησιμοποιείται για να υπολογίζει τα ολογράμματα και τρεις 4K2K LCD οθόνες μαζί με οπτικά λέϊζερ  δείχνουν σε χρώμα το ολογράφημα.

Οι ομάδες του NICT σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε 8K (!) Super HV κάμερες ώστε να προλάβουν την έκθεση CEATEC τον Οκτώβριο στο Τόκιο, λέει ο Kurita κάτι που θα χρειαστεί “χίλιες φορές πιο μεγάλη ανάλυση σε σύγκριση με τα σημερινά high-definition συστήματα”. Φυσικά το όλο εγχείρημα θέλει χρήματα…

“Το κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα,” λέει ο ερευνητής.

Και εμείς δεν έχουμε ακόμη DIGEA με ανάλυση 576 γραμμές για την ΕΡΤ, θα πούμε εμείς…

Related posts

Ποια είναι λοιπόν η τεχνολογία leader του 2010: κυρίες και κύριοι αυτή ήταν η χρονιά των… apps!

gadgetfreak
14 years ago

Sony 3LCD Laser Light Source

gadgetfreak
8 years ago

Sony 4K – τεχνολογία βίντεο για πιο ασφαλείς εγχειρήσεις…

gadgetfreak
12 years ago
Exit mobile version