Ζεστό κλίμα, ενέργεια από τον ήλιο. Ο συνειρμός λογικός μόνο που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες ένα σοβαρό ζήτημα προκύπτει με την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων: η σκόνη μειώνει αισθητά την απόδοση.
Τώρα μια ομάδα ερευνητών κάτω από τις οδηγίες του καθηγητή του MIT κου Malay K. Mazumder, έχει βρει μια ενδιαφέρουσα λύση — τη χρήση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος καθαρισμού, μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τις διαστημικές αποστολές προς τον πλανήτη… Άρη!
Η τεχνολογία αφορά ένα διαφανές, ηλεκτρικά ευαίσθητο υλικό που τοποθετείται σε γυαλί ή ένα ειδικό πλαστικό φύλλο που καλύπτει τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Αισθητήρες ελέγχουν τα επίπεδα της σκόνης που έχει… καθίσει πάνω στα πάνελ. Μόλις τα επίπεδα σκόνης ανέβουν υπερβολικά μια ηλεκτρική τάση που φτάνει στην επίστρωση διώχνει τη σκόνη που φεύγει από τις άκρες του πάνελ.
Η διαδικασία χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια και απομακρύνει το 90% της σκόνης αυξάνοντας δραματικά την παραγωγή ισχύος και κυρίως, έχει ήδη δοκιμαστεί κάτω από ιδιαίτερα… αντίξοες συνθήκες από την ίδια τη NASA σε διαστημικούς βολιστήρες και οχήματα στο σκληρό περιβάλλον του πλανήτη Άρη!
Οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γερμανία, η Μέση Ανατολή, η Αυστραλία και η Ινδία είναι στις χώρες που έχουν μεγάλες εγκατεστημένες επιφάνειες φωτοβολταϊκών και σε περιοχές όπου το νερό είναι υπερπολύτιμο. Όπως λέει ο καθηγητής Mazumder, “ένα στρώμα σκόνης 1/7 της ουγκιάς μειώνει την μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ενέργεια κατά 40 τοις εκατό. Στην Αριζόνα, σκόνη εναποτίθεται κάθε μήνα 4 φορές παραπάνω από αυτό το ποσό. Οι ρυθμοί εναπόθεσης είναι ακόμη μεγαλύτεροι στην Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και την Ινδία.”
Όπως εύκολα καταλαβαίνετε η τεχνολογία έχει τεράστιες προοπτικές σε μια αγορά των $24 δισεκατομμυρίων…