Ο Οργανισμός ερευνών Fraunhofer αγωνιά για τα αποθέματα νερού στον πλανήτη…
Σύμφωνα με στατιστικές που ετοιμάστηκαν από την Παγκόσμια Επιτροπή για το Νερό στον 21ο αιώνα, είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες — περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη έλλειψη νερού ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη θα είναι “πιεσμένοι από το νερό” το 2025.
Στην ίδια γραμμή και έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που έχει προβλέψει πως το νερό πρόκειται να γίνει στρατηγικά πιο σημαντικό από το πετρέλαιο. Με άλλα λόγια θα γίνουν πόλεμοι για αυτό.
Τη λύση οι… δημιουργοί του mp3!
Αφού… συμπίεσαν τη μουσική τώρα 14 από τα τμήματα του γνωστού Ινστιτούτου Franhofer έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το Fraunhofer Alliance SysWasser. Ο σκοπός είναι να αναπτυχθούν τεχνολογίες διατήρησης νερού. Το γκρουπ θα παρουσιάσει έξι από αυτές τις τεχνολογίες στην έκθεση IFAT/Entsorga στο Μόναχο.
1. Απόκτηση νερού από την υγρασία του αέρα (!)
Ήδη υπάρχει κουβέντα για να παίρνουμε ηλεκτρισμό από το αέρα γιατί όχι και νερό; Το Fraunhofer έχει αναπτύξει ένα σύστημα που μια ουσία πάνω σε μια κατασκευή που μοιάζει με πύργο ‘τραβάει’ το νερό από την ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια αυτή η ουσία αντλείται μέσω φυσικού εφέ ‘σκούπας’ και έτσι η υγρασία που απορροφήθηκε εξαερώνεται και συμπυκνώνεται σε μια περιοχή όπου συλλέγεται. Μεταλλικά ‘δέντρα΄στις πλατείες που θα μαζεύουν νερό;
2. Διαχείριση των αποθεμάτων νερού με υπολογιστή
Χρησιμοποιώντας το HydroDyn το Ινστιτούτο Fraunhofer λέει πως θα μπορούν οι δήμοι να βρίσκουν τις διαρροές. Αυτό χαρτογραφεί με πρόγραμμα υπολογιστή το υπάρχον σύστημα και συγκρίνει την παραγωγή ενός ‘ιδανικού συστήματος’ με τα πραγματικά νούμερα. Το HydroDyn αναφέρεται πως ήδη λειτουργεί στη Μογγολία, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία και αρκετές γερμανικές πόλεις.
3. Ανεύρεση των διαρροών
Το HydroDyn μπορεί να πει με μεγάλη ακρίβεια που βρίσκεται η διαρροή αλλά και ‘έξυπνα’ ρομπότ επιθεωρούν τις γραμμές εσωτερικά και τις δείχνουν. Άλλη επιλογή είναι η εύρεση τους με μακράς-ακτίνας κύματα υπερήχων.
4. Καθαρισμός του νερού των υπονόμων με διαμάντια
Το Ινστιτούτο έδειξε πως ηλεκτρόδια με διαμαντένια επίστρωση τοποθετούνται στο νερό και τότε πάνω τους ουσίες που προχωρούν και οξειδώνουν όλες τις ουσίες που βρίσκονται μέσα στο νερό και περιέχουν άνθρακα. Σύμφωνα με το ερευνητικό γκρουπ αυτό σημαίνει πως όλα από διαλυτικά έως και βακτήρια αδρανοποιούνται και αφήνουν πίσω μόνο ακίνδυνα άλατα και διοξείδιο του άνθρακα…!
5. Πιο ‘φτηνά’ υγρά απόβλητα
Όταν δημιουργούν πολύ μολυσμένο νερό οι βιομηχανίες πρέπει να πληρώνουν για να γίνεται η αποβολή του. Περιττό να πούμε πως για πολλές βιομηχανίες είναι πολύ πιο… φτηνό να το πετάνε σε υδάτινα σημεία… Σε μια προσπάθεια να μειωθούν αυτά τα κόστη τοFraunhofer έχει αποφασίσει να φτιάξει μια ‘φτηνή’ σπονδυλωτή διαδικασία εξαέρωσης που συγκεντρώνει περισσότερους μολυντές σε λιγότερο νερό – οι εταιρίες πάλι ξεφορτώνονται τα απόβλητα αλλά έχει πριν ξεχωρίσει το νερό που τα περιέχει…
6. Αυξημένες αποδόσεις βιοαερίου από τα υπολείμματα των υπονόμων
Το Fraunhofer έχει αναπτύξει ένα σύστημα για να μειώνεται ο όγκος και η μάζα της βρωμιάς με ένα σύστημα μηχανικό που συνδυάζει υπερήχους. Η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερο βιοαέριο και λιγότερα στερεά απόβλητα . Ήδη χρησιμοποιείται σε βιολογικούς καθαρισμούς.
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept