Βέβαια το ερώτημα είναι ακόμη πιο απλό: θα θέλατε να ‘διαβάζει’ το μυαλό σας ένα κινητό;!
Χμμμ… ας το δούμε πρώτα και το σκεφτόμαστε μετά.
Το θέμα λοιπόν είναι πως ο διευθυντής ερευνών της Intel κος Justin Rattner λέει πως η τεχνολογία έχει προχωρήσεις στο σημείο του “context-aware computing.” Η ιδέα λοιπόν είναι εδώ και δύο δεκαετίες στο μυαλό των ερευνητών και γίνεται πραγματικότητα με την άνοδο στη χρήση των κινητών συσκευών.
Ουσιαστικά όλα αυτά σημαίνουν πως το κινητό σας θα μπορούσε να δουλεύει ως… μέντιουμ. Αντί απλά να μαζεύει τα μυστικά σας οι συσκευές θα μπορούν να κάνουν πράγματα με αυτές όπως να προβλέπουν τι θα κάνετε μετά και να κάνουν προτάσεις.
Ο κος Rattner μάλιστα έδειξε στην ομιλία του παραδείγματα στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο της Intel στο San Francisco. Μεταξύ τους ήταν και μια πρωτότυπη εφαρμογή στην οποία η εταιρία δούλεψε με την εταιρία Fodor’s Travel. Η εφαρμογή ‘μαθαίνει’ τι τύπος φαγητού μας αρέσει και που μας αρέσει να ψυχαγωγούμαστε με βάση τις αναζητήσεις που πληκτρολογούμε στο τηλέφωνο ή τις τοποθεσίες που έχουν αναγνωριστεί με τη χρήση GPS. Το software κάνει παρόμοιες προτάσεις όταν επισκεφτούμε μια νέα πόλη…
Βέβαια δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη προσπάθεια που υπάρχει στην συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα η Google Inc, η εταιρία ενοικιάσεων ταινιών Netflix Inc και το online ραδιόφωνο Pandora προσπαθούν να ‘προβλέπουν’ τι θέλει ο κόσμος πριν το ζητήσουν…
Αυτέ οι λειτουργίες μαζί με τον πλούτο το πληροφοριών που συλλέγονται θα ανοίξουν το δρόμο για πιο χρήσιμες ηλεκτρονικές συσκευές, λέει ο Rattner.
Η όλη λειτουργία πάντως δεν είναι τόσο ‘απλή’ όσο φαίνεται αφού η είναι μεγάλη, λένε οι ειδικοί, η πρόκληση του να εκπαιδευτούν οι Η/Υ να αναλύουν δεδομένα από τους λεγόμενους “σκληρούς αισθητήρες” – “hard sensors”- που αναλύουν τοποθεσία, κίνηση, θερμοκρασία και άλλα, και να συνδυαστούν τα δεδομένα με τους λεγόμενους “soft sensors”, δηλαδή τα ραντεβού μας, το ιστορικό μας στο Διαδίκτυο κ.ο.κ
Κάτι μας λέει πως αυτός οι τεχνικοί θα τα καταφέρουν να το πετύχουν πάντως οπότε σιγά, σιγά κόψτε τις ….γκχμμμ προσωπικές αναζητήσεις…