Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες: “geoengineering.”
Με απλά λόγια σημαίνει τα εξής: εκτοξεύεις τόνους σωματίδια θειικού άλατος στον ουρανό ώστε να ‘διώξεις’ μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας από τη γη, γεμίζει τον ωκεανό με στρώσεις σιδήρου ώστε να μεγαλώσει πλαγκτόν και να ‘ρουφάει’ τον άνθρακα, ακόμη και να σκιάσεις τον ήλιο με… διαστημικές ‘τέντες’!
Κάθε μια από τις τεχνικές έχει ρίσκα αλλά με τον πλανήτη να ταλαιπωρείται από τα αποτελέσματα του φαινομένου του θερμοκηπίου ίσως έχει έρθει η ώρα για κάποια;
Το 2010 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί και προσπάθειες να μειώσουμε τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δείχνουν αργές.
Άρα είναι και πολλές οι φωνές ώστε να πάμε από την έρευνα στον μηχανική. Από την εκτόξευση διαστημικών ‘σκιάστρων’ μέχρι τη γενετική τροποποίηση οργανισμών.
Την περασμένη Τρίτη για παράδειγμα, ένα διεθνές κονσόρτσιουμ από 12 πανεπιστήμια και ερευνητικά Ινστιτούτα, ανακοίνωσαν σχέδια να δημουργήσουν μεγάλης κλίμακας “γονιμοποιήση ωκεανών” σε πειράματα τους με στόχο να χρησιμοποιήσουν τη θάλασσα για να ‘τραβήξει’ αέρια από τον ουρανό.
“Πηγαίνουμε σε έναν διαφορετικού τύπου κόσμο,” είπε ο οικονομολόγος περιβάλλοντος Scott Barrett του Columbia University. “Καλύτερα να αρχίσουμε να στρεφόμαστε στο αν η γεωμηχανική θα μπορούσε να δουλέψει, παρά να περιμένουμε για τη στιγμή που θα είναι απαραίτητη,” συμπλήρωσε.
Μια εκτίμηση της National Academy of Sciences είναι πως μέχρι το τέλος του αιώνα η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρει παγκοσμίως θερμοκρασίες ανεβασμένες κατά 3 με 7 βαθμούς Fahrenheit…
Η γεωμηχανική έχει την έμπνευσή της από τη φύση. Το 1991 η έκρηξη του ηφαιστείου Pinatubo στις Φιλιπίνες έστειλε 15 εκατομμύρια τόνους θειικό άλας 21 μίλια ψηλά, στην στρατόσφαιρα. Η σκόνη κατακρατήθηκε και μείωσε τη θερμοκρασία της γης κατά 0.7 με 0.9 βαθμούς Fahrenheit το 1992 και το 1993, πριν εξαφανιστεί όπως είπε το NASAGoddard Institute for Space Studies. Αν εκτοξεύαμε τη μισή ποσότητα το χρόνοι για 30 χρόνια θα είχαμε σταθεροποίηση της θερμοκρασίας, όπως λέει ο κύριος Tom Wigley του National Center for Atmospheric Research σε αναφορά του το 2006.
Παιχνίδια ή μέθοδος σωτηρίας;
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept