Gadgetfreak :: Not Just Tech
tech talk / science

Επιστήμονες: τα προβλήματα στην Ιαπωνία δεν είναι “Το Σύνδρομο της Κίνας”…

Με τους φόβους στην παγκόσμια κοινότητα να είναι έξαρση μετά τα διαρκή προβλήματα και ατυχήματα στους αντιδραστήρες της Ιαπωνίας οι μηχανικοί δηλώνουν πως δεν ανησυχούν για την πιθανότητα να έχουμε το “Σύνδρομο της Κίνας” στην περιοχή…

Όπως γράφει η USATODAY όμως οι μηχανικοί δεν συμφωνούν ούτε καν για το τι σημαίνει ο όρος αυτός, ενώ προτιμούν να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να περιγράψουν το τι συμβαίνει.

Τι συμβαίνει αυτές τις ώρες στην Ιαπωνία;

Χωρίς νερό για να ψυχθούν οι ράβδοι με το πυρηνικό καύσιμο, θερμοκρασίες έως και 1.600 βαθμών Fahrenheit μπορεί να λιώσουν το μέταλλο που καλύπτει τα σφαιρίδια ουρανίου μέσα στις ράβδους, λέει ο πυρηνικός σύμβουλος Douglas Chin της εταιρίας MPR Associates με έδρα την Alexandria των ΗΠΑ, εταιρία μηχανικών.

Αυτό προκαλεί την έκκληση ραδιενεργού υλικού μέσα στις ράβδους και το μέταλλο ‘φουσκώνει’του θαλάμου και γύρω τους. Αν οι ράβδοι αυτοί με το πυρηνικό καύσιμο είναι περισσότερο θερμοί από ότι πρέπει, τα σφαιρίδια ουρανίου μέσα στη ράβδο πέφτουν στο κέντρο του αντιδραστήρα. Εκεί ψύχονται από το νερό που υπάρχει στο κέντρο του αντιδραστήρα και σχηματίζουν όγκους.
“Απλά μην το ονομάζετε τήξη…, ο όρος τήξη είναι όρος του Hollywood, κανείς δεν τον χρησιμοποιεί,” λέει ο ειδικός για ζητήματα ραδιενέργειας, Bruce Busby του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο Fred Hutchison στο Seattle. “Η σωστή ονομασία είναι ζημιά στην πυρήνα. Φυσικά η ζημιά είναι σημαντική αλλά η διαφορά στη χρήση είναι σημαντική.”

“Η τήξη είναι αυτό που αποκαλούμε το σενάριο ‘Jane Fonda'” όπως λέει ο σύμβουλος Lake Barrett, πρώην μηχανικός της αρμόδιας επιτροπής των ΗΠΑ (Energy Department and Nuclear Regulatory Commission), αναφερόμενος στην ταινία του 1979 όπου ένας πυρήνας σε αντιδραστήρα ‘περνά’ μέσα από την ειδική θωράκιση πάνω στα οποία βρίσκεται.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ράβδοι με το καύσιμο λιώνουν σε μια μάζα και περνούν μέσα από το ατσάλινο πάτωμα φτάνοντας – σε σενάριο φανταστικό, μέχρι την Κίνα που είναι στην άλλη πλευρά του πλανήτη, εξ’ου και ο όρος “Σύνδρομο της Κίνας.”

Στην πραγματικότητα, “… αυτό είναι αδύνατο, δεν συνέβη ούτε στο Chernobyl,” λέειο Barrett, αναφερόμενος στο ατύχημα του 1986 στην Σοβιετική Ουκρανία, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, “…αυτό που συμβαίνει είναι ράβδοι να πέφτουν προς το πάτωμα σαν ένα κερί που λιώνει.” “Υπάρχει όμως ακόμη νερό στο πάτωμα του αντιδραστήρα και το νερό ψύχει το καύσιμο.”
Φυσικά και η ραδιενέργεια που εκλύεται είναι αυξημένη αλλά το όλο συμβάν με την εξέλιξη που έχει τις τελευταίες 36 ώρες, ευτυχώς, δεν θα οδηγήσει σε πυρηνικό όλεθρο τον πλανήτη…

Related posts

Η Sony σαρώνει στα Βραβεία TIPA

gadgetfreak
7 years ago

eBay: αγοράζει την τουρκική GittiGidiyor

gadgetfreak
14 years ago

Σε πόση ακτινοβολία εκτιθέμεθα κάθε ημέρα;

gadgetfreak
14 years ago
Exit mobile version