Gadgetfreak :: Not Just Tech
futuristas / iDea, tech talk / science

Θα βρίσκουν εκρηκτικές συσκευές και ουσίες χάρη στη… ‘μύτη’ ενός ποντικού!

Ναι.., ποντίκια. Μπορεί να ξέρουμε πως τα ενοχλητικά αυτά πλάσματα είναι κάπου κάτω από έναν σωρό με τρόφιμα, κινούνται ως άριστες… stealth δημιουργίες από ‘κάτω’ μας και τα αντιλαμβανόμαστε μόνο με δυνατή βροχή, ΑΛΛΑ μπορεί να μας σώσουν και τη ζωή!

Την ιδέα είχε η Ισραηλινή εταιρία τεχνολογίας BioExplorers που έχει σε πρωτότυπη μορφή ετοιμάσει ένα σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών σε πρωτότυπο. Αν τελικά βγει σε παραγωγή θα βρεθεί σε αεροδρόμια, γήπεδα και λοιπούς χώρους με υψηλή επικινδυνότητα για τρομοκρατικές ενέργειες.

Αν και υπάρχουν μηχανικές… ‘μύτες’, συστήματα δηλαδή που μπορούν να ανιχνεύσουν μεγάλη γκάμα από μυρωδιές, σήμερα τα αξιαγάπητα σκυλιά είναι μακράν ανώτερα στη δουλειά αυτή. Από την άλλη στα περισσότερα σημεία ελέγχου υπάρχει περιορισμένος αριθμός από τέτοιους τετράποδους ανιχνευτές. Αφήστε που πρέπει να παίρνουν και ρεπό για ξεκούραση. Η λύση; η μύτη ενός ποντικιού που μάλιστα είναι πολύ πιο ευαίσθητη από εκείνη ενός σκύλου.

Το σύστημα BioExplorers θα αποτελείται από μονάδες ανίχνευσης δίπλα από τις οποίες θα πρέπει να περνούν π.χ οι επιβάτες μιας πτήσης. Σε κάθε τέτοιο ‘κουτί’ θα υπάρχει μια σειρά από πολλαπλά συστήματα με τέσσερις έως οκτώ αισθητήρες “hypersensitive bioSensors” – δηλαδή… ποντίκια! Καθώς θα περνάνε δίπλα οι άνθρωποι, αέρας θα κυκλοφορεί και τα μπαίνει στο κουτί. Αν τα ποντίκια έχουν εντοπίσει μυρωδιά εκρηκτικής ουσίας θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από τα δοχεία στα οποία είναι σε διπλανό θάλαμο. Η παρουσία τους σε αυτό τον θάλαμο θα προκαλέσει αυτόματα τον συναγερμό στο σύστημα…

Το όλο σύστημα θα χρησιμοποιείται κυρίως για αγαθά και εμπορεύματα με αέρα από τα κοντέινερ να φτάνει στα κουτιά με τους τετράποδους ‘φύλακες’ μας!

Απλό, λογικό και, ίσως, σωτήριο: Άλλωστε στη φύση πάντα βρίσκεις λύσεις…

Related posts

Sony Xperia Z5

gadgetfreak
9 years ago

Το 45% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιούν Internet….

gadgetfreak
13 years ago

WHILL – Βραβείο Σχεδιασμού Personal Mobility

gadgetfreak
9 years ago
Exit mobile version