Η μαζική ‘κατανάλωση’ μουσικής θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μέχρι το 2016 το να έχεις ‘δική’ σου τη μουσική δεν θα έχει σημασία…
Αυτό λέει καινούργια έρευνα της ABI Research που προβλέπει πως σε πέντε χρόνια οι streaming (cloud-βασισμένες, δηλαδή σε server) υπηρεσίες θα είναι πιο σημαντικός τύπος μουσικής. Πιο σημαντικός από το να έχεις ‘αγορασμένα’ άλπουμ, τραγούδια και track.
Η στροφή αυτή στον τρόπο με τον οποίο θα ακούμε μουσική θα έχει σαν κύριο ‘μοχλό’ τις φορητές συσκευές και ειδικά τα smartphone που θα είναι η κύρια συσκευή ακρόασης…
“Ο αριθμός των συνδρομητών σε υπηρεσίες mobile music streaming αναμένεται να φτάσει τα 5.9 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους,” λέει ο αναλυτής Aapo Markkanen ειδικά για τις ΗΠΑ. ”
Η ABI Research πιστεύει πως το νούμερο θα ξεπεράσει τα 161 εκατομμύρια συνδρομητές το 2016, κάτι που ‘μεταφράζεται’ σε ετήσιο ρυθμό ανόδου 95%: “Κάποια στιγμή το 2012 η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα γίνει η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά για κινητό music streaming,” συμπληρώνει η έρευνα.
Οι μεγαλύτεροι νικητές από τις εξελίξεις είναι οι καταναλωτές αλλά και οι πωλητές και οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών όπως π.χ τα προγράμματα Rhapsody, Melon και Spotify. Οι δισκογραφικές εταιρίες, οι παραγωγοί και άλλοι μεσάζοντες των οποίων οι επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την πειρατεία θα κερδίσουν από την εξέλιξη αφού θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσει από την κατανάλωση. Για τους καλλιτέχνες υπάρχουν και θετικά και αρνητικά: θα είναι πιο δύσκολο να βγάλουν τα προς το ζειν με την πώληση κλασικού τύπου αλλά από την άλλη δεν θα υπάρχουν όρια στις πωλήσεις. Για την ακρίβεια τα όρια καταρρέουν…
Επίσης για όλους εμάς το θετικό είναι πως οι τιμές για μουσική-στα-σύννεφα αναμένεται να έχουν μείωση σταδιακά όπως λέει ο διευθυντής της εταιρίας Neil Strother, “Οι προβλέψεις για μειωμένες τιμές βασίζονται στην κατανάλωση και το γεγονός πως όσοι έχουν τα δικαιώματα θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους,” συμπληρώνει.
Μουσική στα… ‘σύννεφα’ και σε καλή τιμή; Έτσι φαίνεται…