Gadgetfreak :: Not Just Tech
space talk

Διαστημικό λεωφορείο Endeavour: κύκνειο άσμα…

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour είναι “έτοιμο για πτήση” με την 25η και τελευταία αποστολή του να έχει σαν προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – International Space Station.

Το παλαίμαχο πλέον όχημα, θα εκτοξευτεί στις 19:47 GMT στις 29 Απριλίου από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy και την Πλατφόρμα Εκτόξευσης 39A. Στο πλήρωμα περιλαμβάνεται ο διοικητής Mark Kelly, ο πιλότος Gregory H. Johnson, και οι μηχανικοί (mission specialists) Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel όπως και ο Ευρωπαίος Roberto Vittori.

Όπως δήλωσε ο κύριος Mike Leinbach, διοικητής της διαδικασίας εκτόξευσης του λεωφορείου: “Η τελική διαδικασία επεξεργασίας της ροής της αποστολής του Endeavour πηγαίνει εξαιρετικά καλά.” Με άλλα λόγια όλα βαίνουν καλώς…

Το Endeavour εκτέλεσε την πρώτη πτήση του στις 7 Μαίου 1992, για την αποστολή  STS-49. Στα highlights συμπεριλαμβάνεται η πρώτη αποστολή επισκευής του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble τον Δεκέμβριο του 1993, και η παράδοση του πρώτου αμερικανικού τμήματος του διαστημικού σταθμού, του Unity Module, τον Δεκέμβριο του 1998 στην αποστολή STS-88.

Στην τελευταία του αποστολή, την STS-134, θα παραδώσει το ειδικό “… Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) και ανταλλακτικά όπως S-band κεραίες επικοινωνιών, μια υψηλής πίεσης δεξαμένη, επιπλέον ανταλλακτικά για τις ασπίδες κατά των σκουπιδιών και το όργανο Dextre”.

Η NASA περιγράφει το διαστημικό όργανο AMS ως έναν “τελευταίας γενιάς ανιχνευτή φυσικών σωματιδίων” που “θα χρησιμοποιεί το μοναδικό περιβάλλον του διαστήματος για να προχωρήσει η γνώση του σύμπαντος και να αναζητήσει την αντιύλη και τις κοσμικές ακτινοβολίες”.

Μόλις τελειώσει η δουλεία αυτή το Endeavour θα βρεθεί στο California Science Center στο Los Angeles. Η NASA έχει όλα τα χαρακτηριστικά για το λεωφορείο εδώ (pdf), και τα στοιχεία της STS-134 εδώ

Related posts

Πανόραμα από την Πλανήτη Άρη…

gadgetfreak
12 years ago

Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης- Πολυκαλάς – Η Ελλάδα είναι η καταλληλότερη χώρα για να φιλοξενήσει τις επίγειες υποδομές του συστήματος GOVSATCOM

gadgetfreak
2 years ago

Μια InSight επιτυχία για τη NASA και τον Άνθρωπο

gadgetfreak
6 years ago
Exit mobile version