Το να πάρεις ένα όπλο από τον… 2ο ΠΠ και να ‘κατεβάσεις’ ένα Longbow Apache Επιθετικό ελικόπτερο αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι και απίθανο: ουσιαστικά αρκεί μια σφαίρα κόστους 50 σέντς! Τώρα οι άνθρωποι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν αποφασίσει πως με τη λύση που προτείνουν δεν θα είναι εύκολο να συμβεί αυτό – εκτός εάν ο χρήστης τη… καραμπίνας θέλει να δει από κοντά τη μύτη ενός πυραύλου αέρος εδάφους…
Η νέα εξέλιξη είναι ένα σύστημα που θα τοποθετηθεί στα Longbow Apache Επιθετικά ελικόπτερα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Το σύστημα ονομάζεται Ground Fire Acquisition System (GFAS) και είναι ένα σύστημα δικτύωσης. Το AH-64 έχει από την πρώτη του έκδοση ειδικά παθητικά αντίμετρα αλλά το GFAS είναι ένα ενεργό, επιθετικό σύστημα στόχευσης. Χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες για να διακρίνει τη λάμψη από την κάννη ενός όπλου και στη συνέχεια μεταφέρει της πληροφορίες μέσα στον ψηφιακό εγκέφαλο του ελικοπτέρου το Aircraft Gateway Processor. Δείχνει την τοποθεσία και την απόσταση ενός σκοπευτή με εικονίδια στην οθόνη ενδείξεων του πιλότου.
Το σύστημα όχι μόνο επιτρέπει στο πλήρωμα να κινήσει το σύστημα στόχευσης του ελικοπτέρου, Modernized Target Acquisition Designation Sight/Pilot Night Vision και τους αισθητήρες του στον στόχο, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε γρήγορη εκτέλεση της εντολής ενώ μέσω της δικτύωσης των ελικοπτέρων και όχι μόνο – δικτυοκεντρικός πόλεμος – όλοι ενημερώνονται και έχουν άμεση γνώση των συνθηκών.
Το GFAS ενσωματώνεται πλήρως και στο υπάρχον σύστημα επικοινωνίας που υπάρχει σε χρήση από ένοπλες δυνάμεις, ενώ και το κέντρο διοίκησης (tactical Operations Center) και οι επίγειες δυνάμεις ενημερώνονται.
Η σημερινή ακουστική τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να εστιάσει ένα σύστημα που θα βασιστεί στον ήχο του πυροβολισμού μακριά. Μέχρι μόνο έκταση δέκα γηπέδων ποδοσφαίρου μπορεί να ανιχνευτεί με τον ήχο. Το GFAS από την άλλη θα ανιχνεύσει τον πυροβολισμό ημέρα και νύχτα με ένα πεδίο θέασης 120 μοιρών και σε ακρίβεια πέντε μέτρων, πριν ακόμη ταξιδέψει ο ήχος του εχθρικού όπλου στους αισθητήρες.
Το πλέον εντυπωσιακό πάντως είναι το… κόστος. Ωραίες οι τεχνολογικές ιδέες αλλά κοστίζουν συνήθως. Οι ικανότητες του GFAS ενσωματώνονται στο υπάρχον λογισμικό και απλά θα έχει ο κυβερνήτης περισσότερες ενδείξεις στη οθόνη του. Τα πρώτα Apache με το GFAS είναι εκείνα της 1-101 Πτέρυγας με βάση το Fort Campbell στις ΗΠΑ και στο σύστημα αξιολογείται εδώ και 12 μήνες.
Όλα αυτά για να προστατευτεί η… υπερ-υψηλή τεχνολογία από μια σφαίρα που κοστίζει λίγα λεπτά…
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept