Gadgetfreak :: Not Just Tech
ecotech / electric, tech talk / science

HΠΑ: παραμβάνουν το πρώτο ‘ψηφιακό’ πυρηνικό εργοστάσιο…

Είναι ο Πυρηνικός Σταθμός Oconee και αποτελεί μια μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που θα αναβαθμιστεί εν μέρη με ψηφιακή τεχνολογία στις επόμενες εβδομάδες.

Μια ιδιότυπη εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει κάθε σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022 και την απόφαση της Ιαπωνίας να γίνει η πρώτη χώρα σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας στα επόμενα 20 χρόνια…

Από την εποχή του σεισμού των 9.0 ρίχτερ στην Ιαπωνία και την τραγική καταστροφή του Πυρηνικού Σταθμού Fukushima Daiichi κάθε είδηση για τις εξελίξεις στην πυρηνική ενέργεια έχει το ενδιαφέρον της.

Στις ΗΠΑ ένας Σταθμός Παραγωγής, ο σταθμός Browns Ferry στην πολιτεία Alabama νωρίτερα τον Μάιο απέτυχε να περάσει τις επιθεωρήσεις ενώ η κακή ‘φήμη’ μιας ενέργειας που τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να γίνει ξανά της ‘μόδας’ εξαπλώνεται πλέον και θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον αντιδραστήρα του Πυρηνικού Εργοστασίου Oconee Nuclear που βρίσκεται στη λίμνη Keowee στη Νότια Καρολίνα θα είναι ένας από τους 104 αντιδραστήρες στις ΗΠΑ που θα γίνει ψηφιακός.

Το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα παραγωγής 2.500 megawatt και θα περάσει από την αναλογική τεχνολογία – ναι, αναλογική αφού η πλειοψηφία των αντιδραστήρων είναι παλιοί στον πλανήτη, για να γίνει ψηφιακός. Με την ενέργεια αυτή θα αυξηθεί η αξιοπιστία και η οικονομία, λένε οι άνθρωποι τις εταιρίας.

Στα περισσότερα εργοστάσια του είδους αν ένας αριθμός αισθητήρων δεν λειτουργεί σωστά χρειάζεται να σταματήσει η λειτουργία για δύο ημέρες και να γίνει επιθεώρηση ενώ το κόστος φτάνει τα $2 εκατομμύρια. Με ένα ψηφιακό σύστημα αυτά τα προβλήματα επιλύονται άμεσα με οικονομία σε χρήμα και χρόνο.

Επιπλέον με τα ψηφιακά συστήματα οι χειριστές έχουν χιλιάδες μετρήσεις ταυτόχρονα και οι χειριστές έχουν περισσότερα δεδομένα για τις λειτουργίες τους. A

Ψηφιακά συστήματα ήδη εισάγονται στην Ευρώπη και την Ασία ενώ στις ΗΠΑ η διαδικασία καθυστερούσε από τον φόβο των… hacker!

Στην περίπτωση του σταθμού του Oconee το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να μην υπάρχει καμία εξωτερική σύνδεση και κάθε επικοινωνία ανάμεσα στο σύστημα και τον αντιδραστήρα είναι “ιδιαίτερα περιορισμένη.”

Όπως λέει ο κύριος Jere Jenkins, υπεύθυνος των Εργαστηρίων Ραδιενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Purdue, στις ΗΠΑ τα περισσότερα εργοστάσια είναι 30 ετών και ενώ και έχουν φτάσει στο σημείο όπου “τίποτε πλέον δεν μπορεί να αντικατασταθεί,” κάτι που σημαίνει πως η μεταφορά στην ψηφιακή εποχή είναι ο μόνος και πιο ασφαλής τρόπος να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια.

Το νέο σύστημα του Oconee θα τοποθετηθεί στον Αντιδραστήρα 1 και είναι μέρος μιας διαδικασίας με κόστος $2 δις για να αναβαθμιστεί όλο το σύστημα στο Duke Energy.

Μετά τις δοκιμές τα νέα ψηφιακά χειριστήρια θα τοποθετηθούν και στον Αντιδραστήρα 2 του χρόνου όταν θα τοποθετηθεί νέο καύσιμο ενώ ο Αντιδραστήρας 3 θα αναβαθμιστεί το 2013.

Το κόστος για τις νέες κονσόλες θα είναι 250 εκατομμύρια και αναμένεται να οι αντιδραστήρες να λειτουργούν για 30 ακόμη χρόνια.

Related posts

To IntelliWheels Automatic Gear-Shifting είναι τεχνολογία για ΑμΕΑ…

gadgetfreak
13 years ago

Volkswagen I.D. BUZZ

gadgetfreak
8 years ago

Βελόνες τέλος!

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version