Αυτό μεταφέρει το ρεπορτάζ της wsj είναι πως το Ιράν σκέφτεται να προχωρήσει σε κινήσεις επιθετικής λογοκρισίας: ένα ‘εθνικό Internet που θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να φέρει την αποκοπή του Ιρανικού κυβερνοχώρου από τον υπόλοιπο κόσμο….
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το Ιράν βλέπει αυτή τη λύση ως έναν τρόπο για να σταματήσει να προσπαθεί να ελέγχει το Internet.
Το Ιράν, ήδη από τις πλέον εξελιγμένες χώρες στο θέμα της online λογοκρισίας, προμοτάρει αυτό το εθνικό Internet ως τρόπο περιορισμού του κόστους για τους καταναλωτές και ταυτόχρονα μια μέθοδο για να πληρεί η χώρα τις Ισλαμικές ηθικές αξίες.
Τον Φεβρουάριο και με την αραβική άνοιξη σε εξέλιξη, ο κος Reza Bagheri Asl, διευθυντής του εθνικού υπουργείου τηλεπικοινωνιών, είπε σε μια Ιρανική υπηρεσία ενημέρωσης πως σύντομα το 60% των σπιτιών της χώρας αλλά και των επιχειρήσεων θα ενσωματωθούν στο νέο αυτό δίκτυο. Σε δύο χρόνια να έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, είπε.
Σε πρόσφατη δε ομιλία ο ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei και άλλοι αξιωματούχου της χώρας έχουν ονομάσει αυτή τη διαδικασία “soft war.”
Πρόσφατα δε αναφορές που περιγράφει πάλι η WSJ μιλούσαν για το ενδεχόμενο το Ιράν να δημιουργήσει το δικό του λειτουργικό σύστημα στη θέση των Microsoft Windows.
Η ανάπτυξη του συστήματος, που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, αποδίδεται στον Reza Taghipour, τον Ιρανό υπουργό τηλεπικοινωνιών.
Ο δε εθνικό Internet θα είναι ένα “αυθεντικά halal δίκτυο που θα απευθύνεται σε Μουσουλαμάνους με ηθικό επίπεδο και επίπεδο αξιών,” είπε ο κύριος Ali Aghamohammadi, υπεύθυνος οικονομικών του κράτους. Halal σημαίνει να συμβαδίζει με τον ισλαμικό νόμο.
Ο κος Aghamohammadi είπε πως το νέο δίκτυο θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με το κανονικό Internet— τράπεζες, κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρίες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο… κανονικό Internet.
Μια περίεργη και τολμηρή ενέργεια που θα δημιουργήσει και προβλήματα σε όσους έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν από το Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο και για θέματα επιχειρηματικά ενώ ο στόχος της χώρας να επεκτείνει το δίκτυο και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες είναι δύσκολος. Άλλωστε το Ιραν έχει αναπτύξει μια Ισχυρή Internetική κουλτούρα και τα blogs έχουν ισχυρό ρόλο — ακόμη και ο Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad έχει ένα.
Αν και οι εκτιμήσεις είναι μη ακριβής, κάπου 11 στους 100 Ιρανούς είναι online, σύμφωνα με την Ένωση International Telecommunication Union, και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην περιοχή.
Στην εποχή του live βίντεο του Twitter, του Facebook και της ψηφιακής ‘απελευθερωτικής δύναμης’ για τον αραβικό κόσμο ένα κλειστό Internet;
To Ιράν νωρίς στα 1990s συνδέθηκε στο Διαδίκτυο και ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που βγήκε online, δεύτερη μετά το Ισραήλ. Οι δε ‘ανοιχτές’ πολιτικές του τότε προέδρου Mohammad Khatami έφεραν μια άνθηση μετά την αλλαγή του καθεστώτος και το 2003 οι αξιωματούχοι μπλόκαραν 15.000 websites όπως λέει αναφορά του OpenNet Initiative.
Από τότε πολλές προσπάθειες έγιναν με πολλές πολιτικές να δοκιμάζονται στον τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2009 και την τότε Intenetική έκρηξη.
Τώρα μια άλλη ιδέα σε δοκιμή…
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept