… των ΗΠΑ, που θα πακετάρονται μόνα τους. Φαίνεται πως τη δουλειά των ανθρώπων θα την αναλάβουν ρομπότ.
Υπάρχει τεράστια ανάγκη για τη μεταφορά οχημάτων, υλικών, και… όπλων φυσικά. Οι παλέτες είναι το βασικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά. Είναι αυτά τα επίπεδα ‘κουτιά’ από αλουμίνιο που μεταφέρουν τα πάντα.
Η μεταφορά, η φόρτωση και ο συντονισμός της μεταφοράς των παλετών χρειάζεται πάντως και δουλειά από πολλά άτομα και έτσι στις ΗΠΑ και στην αεροπορία τους σκέφτονται να δημιουργήσουν το “intelligent robopallet” – μια παλέτα δηλαδή που θα κάνει μόνη της τη δουλειά. Και δεν είναι πρωτότυπη ιδέα για τα ‘σχέδια’. Ήδη έχουν δοθεί συμβόλαια σε δύο εταιρίες — HStar Technologies και Stratom — για το πετύχουν.
Η προσπάθεια της Hstar αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος που θα αυτο-πακετάρεται με την ονομασία “i-Pbot”. Θα χρησιμοποιεί υδραυλικά συστήματα και τροχούς για κάθε κατεύθυνση που με ασύρματους αισθητήρες και σύνδεση δικτύου θα επικοινωνεί με τις άλλες (!) παλέτες για να βεβαιωθεί η σωστή κίνηση.
Το δημιούργημα της Stratom βασίζεται σε μια στάνταρ roboloader παλέτα 463L και αυτοματοποιημένα χρησιμοποιεί ένα επίγειο όχημα χωρίς οδηγό για να μεταφέρει έως και πέντε τόνους – βλ. ταινία WALL-E!
Δεν είναι μόνο οι παλέτες που είναι τμήμα των φορτίων που μηχανοποιείται όμως. Είναι για όλους αφού υπάρχει για παράδειγμα και το ρομποτικό ελικόπτερο K-MAX που κουβαλά μέχρι και τρεις τόνους. Ακόμη και το …ρομποτικό μουλάρι, το BigDog, που κουβαλά έως και 100 κιλά.
Και στρατιώτες… ρομπότ!
Τέλος είναι και το HULC, ένας ειδικός εξωσκελετός (Human Universal Load Carrier), μια προσπάθεια της Lockheed για να δημιουργηθεί μια ‘σουπερστολή’. Με αυτήν οι στρατιώτες θα κουβαλούν μέχρι και 70 κιλά φορτίο και υα τρέχουν με αυτό το φορτίο έως και στα 13 χλμ/ώρα. Το δε ρομπότ XOS 2, των εταιριών Sarcos και Raytheon συχνά συγκρίνεται με τη στολή του Iron Man suit αφού αντέχει σε τεράστια ταλαιπωρία.
Προφανώς με τις ρομποπαλέτες δε θα έχουμε ανάγκη και για τόσο γυμναστική για τους στρατιώτες!