Gadgetfreak :: Not Just Tech
tech talk / science

Εύρημα: ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο ‘κλείνει’…

Ερευνητές γνωρίζουν πως ένας εγκέφαλος χωρίς την κατάλληλη ποσότητα ύπνου κάνει ανθρώπους και ζώα λιγότερο λειτουργικά/ους.

Τώρα μια ομάδα από ερευνητές στο πανεπιστήμιο ου Ουισκόνσιν και ερευνητές από την Ιταλία βρήκαν πως σε αρουραίους που έχουν μείνει ξύπνιοι μετά την ώρα που έπρεπε να κοιμηθούν οι εγκέφαλοι αρχίζουν και… κλείνουν, τμήμα, τμήμα αν και ο αρουραίος είναι ξύπνιος!

Όχι μόνο αυτό αλλά νευρώνιο που χρησιμοποιούμε περισσότερο την ημέρα είναι αυτά που ‘κλείνουν’ πιο συχνά και βγαίνουν… offline.

“Είναι πολύ ανησυχητικό. Σημαίνει πως ακόμη πριν από το σημείο που έχουμε σημάδαι υπνηλίας, υπάρχουν περισσότερα σημάδια κούρασης και υπάρχουν προβλήματα στις επιδόσεις ενός εγκεφάλου,” όπως είπε η κυρία Chiara Cirelli, καθηγήτρια φυσιατρικής στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Madison και μια εκ των ερευνητών.

“Είναι η πρώτη φορά που κανείς έχει ανακαλύψει πως ο ύπνος συμβαίνει σε επίπεδο κυττάρου, είπε ο κος Christopher Colwell, καθηγητής στο Laboratory of Sleep and Circadian Medicine, το Εργαστήριο Ύπνου δηλαδή, στο Πανεπιστήμιο California-Los Angeles School of Medicine. “Αυτή η μελέτη ήταν έξυπνη και μιλά για μια εντελώς νέα μέθοδο σκέψης για το ζήτημα της έλλειψης ύπνου.”

Ο Ύπνος είναι μια σημαντική για την πνευματική και φυσιολογική υγεία κατάσταση και είναι δείγμα υγείας για όλα τα ζωντανά όντα. Όταν κοιμόμαστε η δραστηριότητα (slow-wave activity) επιτρέπει σε εγκεφάλους και να έχουν τα νευρόνια τους να κλείνουν και να μένουν ηλεκτρικά ανενεργοί. Όταν υπάρχει… ξύπνιο νευρόνιο υπάρχει και ηλεκτρική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και στο ΕργαστήριοPerceptual Robotics Laboratory στην Πίζα της Ιταλίας, κράτησαν αρουραίους μέχρι και 4 ώρες μετά την ώρα τη… κατάκλυσης και μέτρησαν τα κύμματα του εγκεφάλου με χρήση EEG – ηλεκτροεγκεφαλογράμματος. Βρήκαν πως αν και οι αρουραίοι είναι ξύπνιοι, τα νευρόνια στον εγκέφαλο τους ‘κλείνουν’ και μάλιστα με τυχαίο τρόπο. Στη συνέχεια τα πάνε χειρότερα σε διάφορες διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν τα ίδια ισχύουν και με τους ανθρώπους, μπορεί να σταματάμε να ‘λειτουργούμε’ ως όντα ξαφνικά. Και τι γίνεται αν είσαι στο δρόμο και οδηγείς;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικόNature.

Η κα Cirelli είπε πως δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε πως αυτά δεν συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ενώ σημείωσε: “Αυτό που λέμε είναι πως το πρωί ίσως το 90% των κυττάρων σου είναι ξύπνια και γι’αυτό αποδίδεις καλά.”

“Το μήνυμα είναι πως πρέπει να λαμβάνουμε πολύ τον ύπνο πολύ σοβαρά,” είπε η κα Cirelli.

Πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας, λοιπόν.

Related posts

Οι τελικοί του Wimbledon η πρώτη 3D μετάδοση του BBC…

gadgetfreak
13 years ago

‘Αντιπειρατική’ αναβάθμιση για το firmware του Playstation 3…

gadgetfreak
14 years ago

Sony και Panasonic σε “παύση” από τα OLED – ρίχνουν μάχη στο 4K…

gadgetfreak
11 years ago
Exit mobile version