Το “δέρμα που αντιλαμβάνεται” αναπτύχθηκε από πολιτικούς μηχανικούς στο γνωστό πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technology (MIT) και σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο του Potsdam.
Δομές όπως γέφυρες θα έχουν απλά τμήματα από το αυτό το ‘δέρμα’ που θα είναι κολλημένο στο μπετό και θα ‘αντιλαμβάνονται’ που δημιουργούνται ρωγμές. Το ‘δέρμα’ αυτό έχει μια σειρά από πυκνωτικά αυτοκόλλητα σε διάφορα τμήματα και ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το τμήμα. Παρόμοια τέτοια τμήματα τοποθετούνται στα οριζόντια τμήματα όπου το κτίριο θα δεχθεί περισσότερες καταπονήσεις.
Μια φορά την ημέρα ένας υπολογιστής θα τοποθετείται στο δέρμα αυτό, θα αποστέλλεται τάση και αν υπάρχει ενημέρωση για μεγάλες διαφορές από γειτονικά αυτοκόλλητα, θα αποστέλλεται σήμα σε τεχνικό για αν γίνει έλεγχος.
Μέχρι στιγμής σε εργαστηριακές συνθήκες έχει δοκιμαστεί τέτοιο ‘δέρμα’ με διαστάσεις 20 επί 10 εκατοστά. Αρχικά είχε δημιουργηθεί ένα τμήμα από ύφασμα σιλικόνης με ηλεκτρόδια αλλά απεδείχθη πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Έτσι αντικαταστάθηκε από ένα θερμοπλαστικό ελαστομερές υλικό που αναμείχθηκε με διοξείδιο του τιτανίου σε συνδυασμό από ένα υλικό άνθρακα.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια καταπληκτική ιδέα…