Για πολλά χρόνια το αμερικανικό Πεντάγωνο χρησιμοποιούσε πουλιά και έντομα ως πηγή έμπνευσης.
Τώρα η νέα ιδέα για τα μίνι-ρομπότ είναι τα μικροσκοπικά αυτά ‘έντομα’ και ‘πουλιά’ να έχουν ‘τρίχες’ όπως έχουν στα φτερά τους τα έντομα αλλά και παρόμοια ‘μάτια’.
Τα μικρά αυτά ρομπότ, που ονομάζονταιι MAVs ή Micro Air Vehicles υπάρχουν σε δοκιμές και υπηρεσία ακόμη αλλά το ζήτημα είναι πως είναι… μικρά!
Τα MAV δεν μπορούν να πλοηγηθούν σε αστικά περιβάλλονται ή να έχουν σταθερή πτήση όταν ο άνεμος αλλάζει απότομα. Σε κτίρια κοντά ή κοντά στο έδαφος δεν έχουν ελπίδα, λέει ο κος James Paduano, αρχιμηχανικός των “bio-inspired development projects” στο Κέντρο Aurora Flight Sciences Research & Development, που μίλησε στο Danger Room του Wired.
Τα νέα συμβόλαια έχουν σαν στόχο τη δημιουργία των “micro-feather/hair covered membrane wings for a flapping wing MAV”, νέων πτερυγίων που θα λειτουργούν ώστε αυτοί οι μικροί ρομποκατάσκοποι να μην είναι αβοήθητοι σε τέτοιες καταστάσεις.
Στόχος είναι αυτές οι ρομποτικές σφήκες να είναι η πιο αποδοτική μηχανή επισκόπησης…
Για να βρουν δε πως τα MAVs θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απότομες αλλαγές στον άνεμο, μιαάλλη ομάδα κοιτά ακόμη και το πως οι τρίχες στο σώμα της μέλισσας τη βοηθούν να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στον αέρα!
Και με μάτια μέλισσας…
Η ομάδα του Paduano με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland θα δώσουν στα MAVs τα μάτια των εντόμων. Κάμερες ειδικές και ένα minicomputer όπως των κινητών μας (!) θα κάνουν τη δουλειά.
Η φύση άλλη μια φορά δίνει το σύνθημα και τις ιδέες. Απλά πρέπει να γίνει η… αντιγραφή!