Λίγο μετά τις 17:00, ώρα Σαν Φρανσίσκο – 02:00 ώρα Ελλάδος σήμερα, ανακοινώθηκε ο θάνατος του Steve Jobs. Ενός ανθρώπου που δίκαια θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε τον σύγχρονο Thomas Edison. Macintosh και iTunes, Pixar αλλά και iPod, iPhone και iPad.
Χωρίς να είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε προγραμματιστής, χωρίς να καν να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, ο Jobs μάγευε.
Ναι, κάποιες δεν ήταν ‘δικές του ιδέες’ αλλά και όσες ετοίμασε, της έκανε να φαίνονται cool…
Ίσως πιο ‘λατρεμένος’ αλλά και επιτυχημένος ανθρώπους στον πλανήτη. Για τον χώρος της τεχνολογίας απλά ο ‘μεγαλύτερος’ των τελευταίων 3 δεκαετιών…
Ο Jobs νικήθηκε από τον καρκίνο αλλά και με άλλες ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν.
H Apple ανακοίνωσε τον θάνατο του Jobs, από καρκίνο του παγκρέατοςQ «Με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Steve Jobs πέθανε σήμερα», τονίζεται στη σύντομη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου. «Ο λαμπρός χαρακτήρας, το πάθος και η ενέργεια του Steve, ήταν η πηγή των αναρίθμητων καινοτομιών που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας», επισημαίνει η αγαπημένη εταιρία του Jobs, το πόνημα του, η αγάπη του…
Στη στιγμή του θανάτου του Jobs, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομά του σύμφωνα με το Trendistic.
Ομπάμα: Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή
«Ο Στιβ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς πρωτοπόρους – αρκετά γενναίος για να σκέφτεται διαφορετικά, αρκετά τολμηρός για να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και αρκετά ταλαντούχος για να το κάνει πράξη», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του συνιδρυτή της Apple.
Τόνισε ακόμη ότι «οικοδομώντας μια από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη όταν ξεκίνησε από το γκαράζ του, αποτέλεσε το παράδειγμα της αμερικανικής ευφυΐας».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «προσωποποιώντας τους υπολογιστές και βάζοντας το διαδίκτυο στις τσέπες μας, ο Τζομπς έφερε την επανάσταση στην πληροφορία, όχι μόνο να είναι προσβάσιμη αλλά και διαισθητική και ψυχαγωγική».
«Ο Στιβ αρεσκόταν να λέει ότι ζούσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία. Και επειδή αυτό έκανε, άλλαξε τη ζωή μας, επανακαθόρισε ολόκληρους οικονομικούς τομείς και κατόρθωσε ένα από τα πιο σπάνια επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία: άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή. Και δεν υπάρχει καλύτερος φόρος τιμής στην επιτυχία του Στιβ από το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου έμαθε το θάνατό του από μια μηχανή που ο ίδιος εφηύρε. Η σκέψη της Μισέλ και η δική μου είναι στη γυναίκα του Λορίν, την οικογένειά του και όλους όσοι τον αγαπούσαν».
Τα λόγια του Gates…
Ήταν το ‘αιώνιος αντίπαλος’, και όμως, έγινα φίλοι. Ο Bill Gates της Microsoft είπε: «Ο Steve κι εγώ συναντηθήκαμε πριν από 30 χρόνια. Ο κόσμος σπάνια βλέπει κάποιον να έχει τόση επίδραση όση είχε ο Steve. Για αυτούς που ήταν τόσο τυχεροί ώστε να τον γνωρίσουν, ήταν μια απίστευτα μεγάλη τιμή».
Mark Zuckerberg…
Στο Facebook, ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg, είπε: «Ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις».
‘Do You Want to Come with Me and Change the World?’
Γεννημένος το 1955, ο Στιβ Τζομπς ήταν από τους μεγαλύτερους οραματιστές στον χώρο της τεχνολογίας, ο γκουρού, ο iconic ηγέτης που ήξερα ουσιαστικά που να ‘οδηγήσει’ το κοινό. Και μάγευε από το 1976 όταν ίδρυσε την Apple μαζί Wosniak.
H οικονομική επιτυχία της Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I και II καθώς και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, με τον υπολογιστή Macintosh, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα ‘οράματα’ του Jobs.
Κι όμως, ο Jobs ήταν αυταρχικός, με σκληρό τρόπο διαχείρισης και το 1985 σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley αποχώρησε του από την εταιρία. Τον άνθρωπο που έφερε στην εταιρεία τότε επειδή είχε κερδίσει τη μάχη Pepsi-Coca Cola και τον οποίο δελέασε με το: ‘Do You Want to Come with Me and Change the World?’
Την επόμενη χρονιά, το 1986 ίδρυσε την NeXT, που υπήρξε μεν αποτυχημένη εμπορικά αλλά στα μέσα των 90s μας έδωσε το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP).
Το λειτουργικό OS X…
Με την αγορά της NeXT από την Apple το 1996, το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.
Μετά από απουσία περίπου 12 ετών θα επέστρεφε στην Apple το 1997 για να την μεταμορφώσει και να την κάνει μια από τις ισχυρότερες εταιρείες παγκοσμίως και μεγαλύτερη σήμερα σε αξία στις ΗΠΑ.
Το θαύμα της Pixar..
To 1986 o Steve Jobs αγόρασε την εταιρεία Pixar, μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, εταιρίας που ανήκε στον George Loukas, των Star Wars. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών.
Παράλληλα το 1996, η Apple εξαγόρασε της NeXT και έτσι ο Jobs γύρισε πίσω στην Apple αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρούσε μέχρι σήμερα.
Η επιστροφή του Steve Jobs στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton, την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα.
Ιστορίες επιτυχίας…
Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac Και τα iBook. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι’ αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, o Steve δεν ακολούθησε αυτή την γραμμή.
Ο Jobs, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).
Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Steve Jobs, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και διατίθεται επισήμως και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Jobs παρουσίασε το iPad. Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Το καλοκαίρι του 2011 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Apple για λόγους υγείας.
Με πληροφορίες από real.gr / naftemporiki.gr
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept