Ναι, τα δάχτυλα μας και τα χέρια μας είναι τα πιο βρώμικα σημεία του σώματος μας. Και εδώ έρχεται ένας ακόμη νέο όρος για να… μάθουμε: “lab-on-a-chip” (LOC).
Ποιος ξέρει πόσα πόμολα χερούλια και κουμπιά πατάνε κάθε ημέρα; αν δε το πολλαπλασιάσουμε με τα άτομα που έχουν κάνει το ίδιο, τότε βακτήρια και λοιπά… δημιουργήματα της φύσης είναι στο σώμα μας. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) έχουν δουλέψει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χαμηλού κόστους concept ιδέα: να γίνονται μικροσκοπικές αναλύσεις χάρη στην οθόνη αφής του smartphone.
Αν σκεφτεί κανείς τη λειτουργία των πυκνωτικών – capacitive, οθονών αφής, τότε τα δείγματα όπως το αίμα, το σάλιο ή η ουρία ακόμη με ένα LOC φιαλίδιο στην οθόνη είναι αυτό που έχουν σκεφτεί οι ερευνητές και έτσι με μερικές αλλαγές στη λειτουργία της οθόνης θα υπάρχει ένδειξη στο τι περιέχει ένα δείγμα.
Στη συνέχεια το κινητό θα εκτελεί την ανάλυση και θα βγάζει τα αποτελέσματα σχεδόν ακαριαία. Για την ώρα δοκιμαστική φάση, μοιάζει πολύ Star Trekish, αλλά και ΠΟΛΥ εφικτό πλέον…
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept