Gadgetfreak :: Not Just Tech
tech talk / science

Το Υποβρύχιο Εργαστήριο Νετρινίων είναι η 2η μεγαλύτερη κατασκευή στον κόσμο…

Το τολμηρό αυτό project έχει σαν στόχο να στηθεί ένα εντυπωσιακό σύστημα για παρατήρηση των neutrino observatory στα βάθη της θάλασσας της Μεσογείου. Το στήνουν 40 Ινστιτούτα από δέκα χώρες της Ευρώπης.

Το κονσόρτσιουμ ονομάζεται KM3NeT και θα “ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν,” καθώς το “αρκετών” κυβικών χιλιομέτρων παρατηρητήριο θα ανιχνεύει τα υψηλής ενέργειας neutrinos από βίαιες πηγές ενέργειας: ριπές ακτίνων gamma, άστρα που συγκρούονται supernovae.

Ένα χαρακτηριστικό των νετρινίων που κάνει πολύ δύσκολη την παρατήρηση τους από φυσικούς, είναι η έλλειψη τάσης. Αυτό τα κάνει να έχουν ανοσία στις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που μπορεί να επηρεάσουν ή να παρεμβάλουν σε άλλα μέσα παρατήρησης όπως φωτόνια ή κοσμικές ακτίνες. Τα νετρόνια είναι έτσι ΙΔΑΝΙΚΑ για παρατήρηση του Σύμπαντος σε μακρινές αποστάσεις.

Από την άλλη όμως διαδρούν όμως ελάχιστα με την ύλη και έτσι υπάρχει ανάγκη για τεράστιες ποσότητες από θαλασσινό νερό. Έτσι μια συστοιχία από ειδικές μονάδες οπτικές ανιχνεύουν το φως που εκπέμπουν τα νετρίνια καθώς διαδρούν με τη θάλασσα.

Αν και δεν έχει ακόμη αρχίσει η κατασκευή του, το KM3NeT project βασίζεται σε έρευνες δεκαετιών και σε προηγούμενα project με τις ονομασίε ANTARES, NEMO και NESTOR. Το ANTARES είναι μεγαλύτερο παρατηρητήριο νετρινίων στο βόρειο ημισφαίριο και το KM3NeT θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Θα συνεργάζεται με το δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Wisconsin, το IceCube Neutrino Observatory που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Μαζί θα είναι το μεγαλύτερο σύστημα στον κόσμο για να ‘ξεκλειδωθούν’ τα μυστικά του σύμπαντος…

Η νέα ευκαιρία του KM3NeT είναι να ψάξει για ισχυρά – high-energy neutrinos, νετρίνια από το Galactic Center στο Σύμπαν όπου υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα.

Ο κος Giorgio Riccobene είπε στο Popsci πως το όλο σύστημα ως δημιούργημα Ανθρώπου, θα είναι δεύτερο μετά το Μεγάλο Τείχος της Κίνας. Το KM3NeT θα φέρει και εργαλεία για να μελετηθεί ο ωκεανός σε μεγάλα βάθη, όπως και το τραγούδι των φαλαινών…



Related posts

Red Flag 2020

gadgetfreak
5 years ago

Η Sony γιορτάζει επτά διακρίσεις στα βραβεία EISA 2021

gadgetfreak
3 years ago

Η κάμερα του MIT βλέπει στις γωνίες…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version