Μιλάμε για την περιοχή του Βluffdale στη Utah των ΗΠΑ…
- Ένα αντιτρομοκρατικό σύστημα των $10 εκατομμυρίων – antiterrorism protection program
- Φράχτης που σταματά όχημα που με βάρος 15,000 λίβρες και ταχύτητα 75 χλμ/ώρα
- Κάμερες τελευταίας τεχνολογίας
- Σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης – biometric identification system
- Εγκαταστάσεις διαχωρισμού οχημάτων
- Έλεγχος επισκεπτών
- Τέσσερα κτίρια των 25,000 τετραγωνικών ποδιών γεμάτα με server σε ειδικό χώρο
- Άλλα 900,000 τετραγωνικά πόδια σε εγκαταστάσεις
- Καύσιμα για να δουλεύουν εφεδρικές γεννήτριες επί 3 ημέρες
- Εγκαταστάσεις για 1.7 γαλόνια νερού την ημέρα
- Σύστημα διαχείρησης αποβλήτων
- Ηλεκτρική ενέργεια: ανάγκη για 65-megawatt με κόστος $40 εκατομμύρια το χρόνο
Στην μικρή αυτή λοιπόν πόλη του Bluffdale, η NSA που είναι η μεγαλύτερη από όλες τις μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη, όπως μας λέει το Wired υπάρχει υπο κατασκευή μια ασσύληπτη εγκατάσταση με την ονομασία Utah Data Center. Είναι το νέο ‘πουλέν’ της National Security Agency.
Είναι ένα project με στόχο: “to intercept, decipher, analyze, and store vast swaths of the world’s communications as they zap down from satellites and zip through the underground and undersea cables of international, foreign, and domestic networks.”
Δηλαδή ένα τεράστιο, άκρως απόρρητο και ενισχυμένο σε εγκαταστάσεις ‘φρούριο’ πληροφοριών για δίκτυα κάθε τύπου και κάθε χώρας: και θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2013.
Οι εκτιμήσεις λένε για επικοινωνίες κάθε τύπου από τα προσωπικά emails και τηλεφωνήματα κάποιου μέχρι και αποδείξεις αγορώ, δρομολόγια, ανάγνωση κειμένων και τα ψηφιακά μας σκουπίδια – “pocket litter.”
Για άλλη μια φορά οι Αμερικανοί έχουν στόχο να πετύχουν το διαβόητο και πολυπόθητο “total information awareness”. Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και η διοίκηση Bush αλλά το ‘σκότωσε’ για λόγους ιδιωτικότητας το Αμερικανικό Κονγκρέσσο το 2013.
Στο wired αναλυτής ισχυρίζεται πως είναι “…more than just a data center,” ενώ θα έχει κρίσιμες λειτουργίες και στο ‘σπάσιμο’ κωδίκων. Μετοχές, επιχειρηματικές συμφωνίες, στρατιωτικές και διπλωματικές διεργασίες, ‘βαριά’ κρυπτογράφηση.
Επίσης όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα η NSA έχει πετύχει πολλά στην κρυπτανάλυση το τελευταίο διάστημα και: “Everybody’s a target; everybody with communication is a target.”
Η NSA που μετρά χρόνια μετά το Περλ Χάρμπορ δεν έχει και τις καλύτερες επιτυχίες σε ανάλυση εξωτερικών κινδύνων, την αποστολή της δηλαδή με το World Trade Center, την επίθεση στο USS Cole στην Υεμένη πριν από μερικά χρόνια, ενώ κατάφερε να ‘αναστηθεί’ και το όνομα της – NSA ή… Never Say Anything, αρχίζει και αποδίδει.
Με ερωτήματα για κάθε ανθρώπινη επικοινωνία και ιδιωτικότητα. Πόσο εξελιγμένες είναι οι νέες τεχνικές του 21ου αιώνα;