Κάθε πληγή μπορεί να είναι επικίνδυνη…
Και η ιδέα της ‘σωτηρίας’ ανήκει στο Laboratory of Thermodynamics in Emerging Τechnologies (ETH) στη Ζυρίχη της Ελβετίας και τον καθηγητή Δήμο Πουλικάκο που με μία ομάδα μηχανολόγων και όχι μόνο εξελλίσει μια νέα γενιά επιδέσμων που όχι μόνο προφυλάσει από τις μολύνσεις αλλά επιταχύνει την επούλωση με τη διαδικασία των γρήγορων μετασχηματισμών των κυττάρων.
Η επούλωση δεν είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται σε 4 φάσεις. Η πρώτη είναι το σταμάτημα της αιμοραγίας, η 2η η μάχη ενάντια στις μολύνσεις. Η δε 3η αφορά την ανακατασκευή των κυττάρων και η 4η, το κλείσιμο της πληγής. Στη τρίτη φάση δε ειδικά κύτταρα είναι που κάνουν τη δουλειά και το μέγα πρόβλημα δεν είναι όταν είναι μια ευθεία πληγή – κόψιμο. αλλά μια στρογγυλή. Τότε τα ειδικά κύτταρα – fibroblasts, χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στο κέντρο της πληγής και μπορεί να υπάρξει μόλυνση.
Το νέο χανσαπλαστ της ομάδας ETH επιταχύνει αυτή τη φάση με ένα σιλικονούχο πλαστικό που ονομάζεται Polydimethylsiloxane (PDMS). Αυτό ΔΕΝ κολλάει στην πληγή και τα ειδικά κύτταρα και αφαιρείται χωρίς να κάνει ζημιά στη διαδικασία ενώ έχει και ειδικό σχεδιασμό με ‘αυλάκια”.
Και με Έλληνα στο τιμόνι…
Related posts
Categories
- android World
- cinemart / music / video
- comicmania / books
- computing / social media
- consumer electronics
- design / architecture
- ecotech / electric
- exhibitions
- faq / Infographics
- futuristas / iDea
- gadgetfreak taste
- gadgets / stuff
- gaming / fun
- iOS World
- legends / special
- men's world
- military / aviation
- mobile / smartphones
- space talk
- tablets / multimedia
- tech talk / science
- transport / concept