Η Ρωσία και η Ινδία δοκιμάζουν μαζί έναν υπερ-υπερηχητικό πύραυλο cruise…
Και δεν μιλάμε για ταχύτητες Mach 2 αλλά για ταχύτητες της κατηγορίας που ονομάζεται hypersonic και μπορεί να πετάξει προς τον στόχο με ταχύτητα 5Χ την ταχύτητα του ήχου. Μιλάμε για πυραυλικά συστήματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν τον σωστό κινητήρα…
Αν το σχέδιο των δύο χωρών δουλέψει, τότε ο πύραυλος με την ονομασία BrahMos 2 θα μπορεί με ταχύητα Mach 7 να χτυπήσει από άερα, γη και θάλασσα με τις δοκιμές να είναι προγραμματισμένες για το 2017: “I think we will need about 5 years to develop the first fully functional prototype,” είπε ο κος Sivathanu Pillai, CEO της με έδρα την Ινδία BraHmos Aerospace σε έκθεση στη Μόσχα ενώ υπονόησε πως υπάρχει δοκιμαστικός πύραυλος που έχει περάσει από εργαστηριακές δοκιμές της BrahMos και έχει πετύχει 6.5 Mach.
Όπως είπε στο Wired και στο Danger Room ο κος Douglas Barrie, ειδικός με έδρα το Λονδίνο από το International Institute for Strategic Studies, “The original Brahmos is basically a Russian missile, the NPO Mashinostroenia 3M-55 Onyx (NATO designation SS-N-26), so it will be interesting to see the extent to which Brahmos 2 might draw on previous Russian hypersonic research and development.” Με άλλα λόγια το ενδιαφέρον είναι το επίπεδο συνεργασίας των χωρών.
Το ζήτημα είναι τώρα οι μηχανές scramjet που έχουν καύσιμο το οξυγόνο που ‘ρουφάνε’ είνα όμως δύσκολο να δουλέψουν.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο για παράδειγμα με τον hypersonic Falcon, απέτυχε τον περασμένο Αύγουστο σε δοκιμές ενώ το scramjet της αμερικανικής ΠΑ, το X-51 WaveRider έχει κάποιες επιτυχίες, όχι όμως και λίγες αποτυχίες όσο και αν πιέζει η Air Force των ΗΠΑ. Τέλος και το Advanced Hypersonic Weapon των Αμερικανών έχει δοκιμαστεί αλλά είναι μακριά από επιχειρεσιακή χρήση. Όλη η ιστορία των Hypersonic τεχνολογιών και scramjet κινητήρων πάντως έχει ιστορία στον Ψυχρό Πόλεμο ενώ το 1991 η Ρωσία ήταν η πρώτη που είχε δοκιμάσει scramjet και αργότερα με τη βοήθεια της NASA, έφτασε τα Mach 6.4 στο Kazakhstan το 1998. Για τους Αμερικανούς, τα πρώτα scramjet συστήματα δοκιμάστηκαν με επιτυχία στα 2000s, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Ρώσοι θέλουν και δικά τους ICBMs…