Μέχρι στιγμής στη μάχη για να βρεθεί διάδοχος στις ενέσεις μια ιδέα είναι τα διάφορα αυτοκόλητα με μικρές βελόνες – microneedles.
Με αυτά η ιδέα είναι να γίνει “έκχυση” του γιατρικού μέσα από το δέρμα. Και τώρα κάτι διαφορετικό και τόσο sci fi!. Το ετοιμάζουν στο North Carolina State University και είναι απλά πανέξυπνο: μικροσκοπικά ‘μπαλόνια’ με μικροβελόνες για να μπορεί να εισαχθεί το φάρμακο σε συγκεκριμένα κύτταρα.
Η ιδέα είναι οι βελόνες αυτές να έχουν πάνω τους το φάρμακο και να στοχεύουν στην επιλεμένη περιοχή. Μόλις τελειώσει η διαδικασία το ‘μπαλόνι’ χάνει τον ‘αέρα’ και τέλος.
Επανάσταστη που θα σώσει ζωές…
Στόχος πρώτος πάντως είναι να δημιουργηθεί το υλικό με το οποίο θα ‘χτιστούν’ τα μπαλόνια κάτι που γίνεται αρχικά με ετοιμασία των λεγόμενων carbon nanofibers πάνω σε ένα υπόστρωμα από αλουμίνιο. Από πάνω είναι ελάχιστο υγρό πολυμερές πυριτίου και με την φυγοκέντρηση το πολυμερές ‘κάθεται’ ανάμεσα στις ίνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα λεπτό πολυμερές πάνω στο αλουμίνιο με τις ‘βελόνες’ να εξέχουν.
Στη συνέχεια το πολυμερές μετατρέπεται σε ένα στέρεο πυρίτιο ενώ το αλουμινένιο υπόστρωμα διαλύεται και μένει μόνο η μεμβράνη με της νανοίνες, νανοίνες – οι ‘βελόνες’ δηλαδή, που μπορούν να ‘τρυπήσουν’ τα κύτταρα με την ασθένεια.
“This technique is relatively easy and inexpensive, so we are hoping this development will facilitate new research on targeted drug-delivery methods,” λέει ο κος Dr. Anatoli Melechko, που έχει συμμετάσχει στη συγραφή και όπως καταλαβαίνεται είναι μια εξαιρετικά ελπιδοφόρος ιδέα…