Gadgetfreak :: Not Just Tech
legends / special, space talk

10 χρόνια μετά την τραγωδία του Διαστημικού Λεωφορείου Columbia

Στην 1η Φεβρουαρίου 2003 και στις 08:00, οι κάτοικοι στο Texas των ΗΠΑ είδαν το καμάρι της αεροδιαστημικής εποχής, το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia να γίνεται κομμάτια με ταχύτητα 12,000 μιλίων/ώρα, κάπου 17 χρόνια μετά τη τραγωδία του Challenger. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, G. W. Bush ήταν που είπε: “The Columbia is lost. There are no survivors.”

space shuttle columbia

Λίγο μετά την αποστολή του με 255 περιστροφές γύρω από τον Πλανήτη μας, το Columbia μετά από 28 πτήσεις και 22 χρόνια, εκτέλεσε την πετυχημένη αποστολή STS-107, με σειρά επιστημονικών πειραμάτων μέσα και στο SPACEHAB να ολοκληρώνονται με επιτυχία. Χρησιμοποιήθηκε το FREESTAR (Fast Reaction Experiments Enabling Science, Technology, Applications and Research) όπως και το σύστημα πειραμάτων του Ισραήλ, το EIDEX (Mediterranean-Israeli Dust Experiment) επίσης με επιτυχία ενώ τα περισσότερα εκ των δεδομένων από το STS-107 εστάλησαν πίσω.

Κυβερνήτης ήταν ο Rick Husband, στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και στη δεύτερη του αποστολή – είχε σταλεί και στην STS-96 το 1999, πιλότος ήταν ο κος William C. McCool, πιλότος δοκιμών στο πρόγραμμα EA-6B Prowler ενώ οι 3 mission specialists ήταν οι: Kalpana Chawla, David M. Brown και Laurel B. Clark. Υπεύθυνος φορτίου ήταν ο κος Michael P. Anderson, της Π.Α των ΗΠΑ που είχε σε προηγούμενη του αποστολή εφοδιάσει και τον Ρωσικό σταθμό Mir Space Station ως mission specialist στην πτήση STS-89. Για το πείραμα MEIDEX ειδικός – payload specialist,ήταν ο Ισραηλινό Ilan Ramon, πιλότος μαχητικού και ο πρώτος Ισραηλινός ποτέ στο διάστημα…

Στα πώς και γιατί της αποστολής, ένα εξαιρετικό αφιέρωμα

Related posts

NASA Orion Spacecraft με Γη και Σελήνη στο πλάνο

gadgetfreak
2 years ago

Ferrari 2018 Engine of the Year

gadgetfreak
6 years ago

G-Shock Gold & Black “Gold Tornado” Collection

gadgetfreak
7 years ago
Exit mobile version