Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics

Prognosis – η καινοτόμα προσπάθεια του ΑΠΘ…

Prognosis

Στην κατηγορία των πρότζεκτ ομάδων που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αξιοποιώντας την τεχνολογία, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της «Microsoft Imagine Cup 2015», που θα πραγματοποιηθεί στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, από 27 έως 31 Ιουλίου 2015, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, η ομάδα του ΑΠΘ του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, που αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια.

Το Imagine Cup είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας, με πάνω από 300.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο για το 2015. Η ομάδα του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη έχει διακριθεί στο διαγωνισμό «Microsoft Imagine Cup» άλλες πέντε φορές στο παρελθόν και συγκεκριμένα τις χρονιές 2004, 2005, 2007, 2011 και 2012.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO.

Η ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει με την καινοτόμα εφαρμογή «Prognosis».

Η ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο δραστηριότητας (Microsoft Band), η οποία διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μόλις εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο καταγράφει διαφορικά δεδομένα αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή (π.χ. αλλαγή στη φωνή, ύπαρξη τρόμου ηρεμίας, αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, τρόπο βαδίσματος, ποιότητα ύπνου), δημιουργώντας ένα διάνυσμα δεδομένων συμπεριφοράς που συνδέεται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Η προηγμένη ανάλυση της ομιλίας και της κινητικής δραστηριότητας σε μεγάλη βάση δεδομένων (big data) μπορεί να οδηγήσει σε δείκτες έγκαιρης πρόγνωσης.

Η εφαρμογή συλλέγει τα δεδομένα, ανώνυμα, από εθελοντές υγιείς και ασθενείς, τα στέλνει στο server της Prognosis για εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων στο Cloud και βελτίωση των μοντέλων ανάλυσης.

Η Prognosis μπορεί επιπλέον να υποβοηθά με αυτοματοποιημένο τρόπο εξωτερικής ρυθμικής διέγερσης (απτικής, οπτικοακουστικής) τους διαγνωσμένους ασθενείς. Επίσης, μέσω ηχητικών διεγέρσεων (binaural beats) βοηθά τους ασθενείς στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους.

Η επιλογή της ομάδας του ΑΠΘ έγινε μέσω διαγωνισμού, σε εθνικό επίπεδο, στις 23/4/2015 στην Αθήνα, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία συχνή πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 6.300.00 άτομα.

Μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς στην προσπάθεια αυτή, «δωρίζοντας» τη φωνή σας στο σύνδεσμο: http://prognosisproject.net/you-can-help/

Περισσότερες πληροφορίες για το PROGNOSIS: http://prognosisproject.net/

H ομάδα (από αριστερά προς δεξιά): o Επικεφαλής, Καθηγητήw του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη και oi φοιτητές του Τμήματος, Δημήτρης Ιακωβάκης, Βίκυ Μπίκια, Δέσποινα Ευθυμιάδου και Κωνσταντίνος Μαυροδής.

Related posts

Μια japanistas διαφήμιση του Vita…

gadgetfreak
12 years ago

Ferrari 488 Pista

gadgetfreak
7 years ago

Sony Xperia Z4 – διαρροή…

gadgetfreak
10 years ago
Exit mobile version