Πώς πωλούν πριν ακόμη αυτά προλάβουν να καταψυχτούν στα ψυγεία τους καβούρια, γαρίδες, σκουμπριά και αστακούς 500 ψαράδικα της Βόρειας Θάλασσας στα χρηματιστήρια ψαριού της Ιαπωνίας; Πώς επικοινωνούν οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες πετρελαίου και ποντοπόρα πλοία με τους συνεργάτες τους και τους αγαπημένους τους; Πώς οι δορυφόροι…
…σε συνεργασία με τα δίκτυα 5G φέρνουν επικοινωνία και δεδομένα σε απομακρυσμένα χωριά της ορεινής Ρουμανίας;
Ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια δραστηριότητας, τα στελέχη της Hellas Sat στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν πολλά παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία επιτρέπει στα παραπάνω σενάρια επικοινωνίας να είναι εφικτά πρότζεκτ, που «αφορούν το καλό της ανθρωπότητας», όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής (CEO)της Hellas Sat.
Στον κ. Πρωτοπαπά απονεμήθηκε, μάλιστα, το βραβείο Better Satellite World Awards από το SSPI (Space & Satellite Professionals International), το ανώτερο και πιο σημαντικό διεθνές βραβείο για τα δορυφορικά και επιστημονικά δρώμενα που υπάρχει παγκοσμίως, ένα βραβείο που καθιερώθηκε το 2015 στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο των δορυφορικών τεχνολογιών.
Ο SSPI είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός επαγγελματιών του Διαστήματος και των δορυφόρων και απονέμει διεθνή βραβεία σε οργανισμούς ή προσωπικότητες, που έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δορυφόρων και του Διαστήματος, για να συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των πολιτών, με μια διεθνή ομάδα κριτών, ηγετών από όλους τους σχετικούς τομείς της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Αυτοί επιλέγουν οργανισμούς ή προσωπικότητες, όταν «η δραστηριότητά τους συμβάλλει στη χρηστή διακυβέρνηση, στην ασφάλεια, στην ειρήνη, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες εφαρμογές για το καλό της ανθρωπότητας».
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, η κορυφαία διάκριση που απονεμήθηκε στον κ. Πρωτοπαπά και την Hellas Sat έχει ως αφετηρία το πώς ο ίδιος κατά τη διάρκεια της 25ετούς σταδιοδρομίας του στο Διάστημα και στους δορυφόρους, έχει προωθήσει τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη δορυφορική διασύνδεση σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Υποσαχάριας Αφρικής. Η τιμητική διάκριση εστιάζει ιδιαίτερα «στις δραστηριότητες που έχουν προωθήσει μια καλύτερη ζωή για πολλούς, το καλό της ανθρωπότητας».
Για την Ελλάδα και την Κύπρο, η ημερομηνία-κλειδί ήταν το 2001, όταν ο ίδιος ίδρυσε την Hellas Sat, τον εθνικό δορυφορικό οργανισμό της Ελλάδας και Κύπρου, του οποίου διατελεί επικεφαλής για 20 χρόνια.
«Είναι σίγουρα πολλές οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, αν και στην αρχή όσοι είχαμε προωθήσει τη δορυφορική δραστηριότητα, είχαμε επικριθεί…», σχολίασε ο κ. Πρωτοπαπάς, αναφέροντας πως το διαστημικό βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας Ελλάδας και Κύπρου έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από την προσπάθεια των δύο δεκαετιών. «Σήμερα, η Hellas Sat λειτουργεί έναν στόλο τριών γεωστατικών δορυφόρων με γεωγραφική κάλυψη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και μέρη της Νότιας Αφρικής, ενώ η λειτουργία της εταιρείας ήταν καθοριστική για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Η Hellas Sat συνέβαλε όμως με τη λειτουργία της και στην ανάπτυξη της διαστημικής υποδομής της Ελλάδας, που έγινε πιο εύκολη μέσα από συνεργασίες του Οργανισμού, της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών βιομηχανιών», πρόσθεσε ο ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της Hellas Sat.
Οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην επικοινωνία
Ποιος από εμάς φαντάζεται μια ζωή χωρίς επικοινωνία και πληροφορία σήμερα; «Οι δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες που είναι ο πυρήνας του συγκεκριμένου βραβείου της SSPI δεν είναι κάτι δεδομένο για όλους στον πλανήτη. Η Hellas Sat συνέδεσε 172 απομακρυσμένα σχολεία στην Αλβανία μέσω δορυφορικού διαδικτύου το 2009, συνέδεσε απομακρυσμένα σχολεία και νοσοκομεία στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, 142 αγροτικές κοινότητες στην Κύπρο το 2008 και το 2009 και 150 νοσοκομεία στη Ζιμπάμπουε το 2021. Είναι όλα πρότζεκτ που για εμάς, τους αστούς, μπορεί να είναι άγνωστα, χωρίς τα οποία όμως δεν θα έχουν χιλιάδες άνθρωποι ίσες ευκαιρίες για επικοινωνία, για το μέλλον», εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς.
Ο ίδιος, ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών (European Satellite Operators Association, www.esoa.net) για δύο θητείες και ως πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού για μία, προώθησε την προστασία του δορυφορικού φάσματος στην ITU (Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) και πρότεινε τη χρήση των δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και στη Νότια Αφρική.
«Κοιτάμε και πρέπει να κοιτάμε πάντα πώς όλη αυτή τεχνολογία θα υπηρετεί τους ανθρώπους. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δημιουργηθεί. Ακόμη και στο μέτωπο των εκτάκτων αναγκών που τόσο συχνά φέρνει πια η κλιματική αλλαγή, γίνονται σημαντικά βήματα. Οι υπηρεσίες Govsatcom, για παράδειγμα, το κοινό “όργανο” με το οποίο κάτω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιοποιούνται δορυφόροι για τη συντονισμένη επιχειρησιακή διαχείριση κρίσεων, την επιτήρηση ηπειρωτικών και θαλασσίων συνόρων της ΕΕ κ.ά. είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», προσθέτει ο ο. Πρωτοπαπάς.
Η τελετή απονομής των βραβείων «Better Satellite World» θα γίνει στο Λονδίνο, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Σωτήρης Κυριακίδης, Αναστασία Καριπίδου