Gadgetfreak :: Not Just Tech
futuristas / iDea, space talk

Έναρξη του ετήσιου διαγωνισμού #myEUspace

Στόχος του διαγωνισμού είναι στήριξη start-ups και MME που αναπτύσσουν καινοτόμες εμπορικές εφαρμογές αξιοποιώντας τα δεδομένα και υπηρεσίες από το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ. Οι νικητές θα λάβουν έπαθλα συνολικής αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ! Ο Οργανισμός της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα (EUSPA) ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη του ετήσιου διαγωνισμού…

… #myEUspace. Για 3η συνεχή χρονιά, ο δημοφιλής διαγωνισμός απευθύνεται σε φορείς καινοτομίας, start-ups, ΜΜΕ και επιβραβεύει πρωτοποριακές εμπορικές λύσεις που αξιοποιούν δεδομένα και υπηρεσίες από τα πρόγραμματα Galileo, το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης της EE (EGNSS) και/ή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, Copernicus.

«Τα διαστημικά δεδομένα είναι στο επίκεντρο της τεχνολογικής επανάστασης που «σαρώνει» την Ευρώπη. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί ένα ακόμη τρόπο με τον οποίο ο EUSPA στηρίζει έμπρακτα καινοτόμους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ που αξιοποιούν δεδομένα, πληροφορίες και υπηρεσίες του Copernicus και του Galileo», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EUSPA, Rodrigo da Costa.
«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που θα έχουν σίγουρα θετικά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Market Development & Innovation, Fiammetta Diani.

Ο διαγωνισμός #myEUspace είναι ανοικτός σε ομάδες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και θα απονείμει βραβείο συνολικής αξίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο, ο διαγωνισμός παρέχει επίσης στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου καινοτομίας σε επιχειρηματίες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται από νεοσύστατες έως επεκτεινόμενες επιχειρήσεις.

Οι ιδέες μπορεί να ποικίλλουν, από εφαρμογές κινητών συσκευών έως hardware, αλλά όλες πρέπει να εντάσσονται στους παρακάτω τρεις τομείς καινοτομίας:

• Space My Life: Λύσεις για καταναλωτές, όπως εφαρμογές για κινητά, φορετές συσκευές (έξυπνα ρολόγια, έξυπνα γυαλιά, συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης κ.λπ.), μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ή ρομπότ που συνδράμουν στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς προτεραιότητας, όπως η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών, τα τυχερά παιχνίδια και η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση και ο τουρισμός.

• Our Green Planet: Καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προαγωγή ενός βιώσιμου τρόπου ζωής οι οποίες συμβάλλουν στην εφαρμογή της
Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και λύσεις που συμβάλλουν στον πράσινο
μετασχηματισμό των εταιρειών. Οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις σε τομείς προτεραιότητας, όπως η διατήρηση των οικοσυστημάτων, η πράσινη κινητικότητα, η βιώσιμη γεωργία και η διαχείριση της ενέργειας και των πόρων.

• Dive in Deep Tech: Καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν διαστημικά δεδομένα της ΕΕ με βαθιές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), η κβαντική τεχνολογία (κβαντική υπολογιστική, τηλεανίχνευση, προσομοίωση, κρυπτογράφηση κ.λπ.), η τεχνολογία blockchain, το μετασύμπαν (metaverse) και η εκτεταμένη πραγματικότητα (επαυξημένη πραγματικότητα [AR], μεικτή πραγματικότητα [MR], εικονική πραγματικότητα [VR]). Οι προτεινόμενες λύσεις ανταποκρίνονται σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες σε τομείς προτεραιότητας όπως η βιοτεχνολογία, η ιατρική τεχνολογία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία κ.λπ.

Ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας της λύσης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, οι επιχειρηματίες μπορούν να διαγωνιστούν και να κερδίσουν βραβεία σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

• καλύτερης ιδέας για ελπιδοφόρες θεωρητικές ιδέες που αξιοποιούν διαστημικά δεδομένα της ΕΕ και έχουν δυνατότητες διάθεσης στην αγορά. Οι 15 καλύτερες ιδέες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο ύψους 10 000 ευρώ η καθεμία.
• καλύτερου πρωτοτύπου για δοκιμασμένα πρωτότυπα ή εκδόσεις beta έτοιμα για διάθεση στην αγορά. Τα 10 καλύτερα πρωτότυπα θα λάβουν χρηματικό έπαθλο ύψους 30 000 ευρώ έκαστο.
• καλύτερου προϊόντος για υφιστάμενα εμπορικά προϊόντα που βρίσκονται στο στάδιο της επέκτασης. Τα 5 καλύτερα προϊόντα θα λάβουν χρηματικό έπαθλο ύψους 100 000 ευρώ έκαστο.

Οι προθεσμίες για την υποβολή υποψηφιότητας στον διαγωνισμό διαφέρουν, ώστε οι ομάδες που κερδίζουν σε μία κατηγορία να μπορούν να υποβάλουν εκ νέου υποψηφιότητα για την ίδια βραβευθείσα ιδέα ή πρωτότυπο σε άλλη κατηγορία, να διαγωνιστούν και να κερδίσουν πρόσθετα βραβεία. Οι προθεσμίες είναι η 30η Νοεμβρίου 2022 για την κατηγορία της καλύτερης ιδέας, η 10η Φεβρουαρίου 2023 για την κατηγορία του καλύτερου πρωτοτύπου και η 23η Απριλίου 2023 για την κατηγορία του καλύτερου προϊόντος.

Όλες οι εφαρμογές θα αξιολογηθούν ως προς την καινοτομία τους, τις προοπτικές τους στην αγορά, τη σκοπιμότητά τους, τη συνάφειά τους με το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ και τη λειτουργική τους ικανότητα. Οι ομάδες που θα βραβευθούν θα κληθούν να παρουσιάσουν τις λύσεις τους στο κοινό και στους επενδυτές κατά τη διάρκεια των τελικών του διαγωνισμού, τον επόμενο Ιούνιο, στο πλαίσιο της Ημέρας Επιχειρηματικότητας του EUSPA.

Related posts

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – 100,000 Τροχιές

gadgetfreak
9 years ago

Τα smartphones σε ‘υπηρεσία’: δύο app για άτομα με προβλήματα όρασης…

gadgetfreak
14 years ago

Robonaut 2: θα είναι το πρώτο ανθρωποειδές στο διάστημα….

gadgetfreak
14 years ago
Exit mobile version