Έχουμε συμφωνία για το 6ης Γενιάς μαχητικό SCAF Οι άνθρωποι της Dassault Aviation ετοιμάζονται όπως μας δείχνουν με το φρέσκο κλιπ “Architecte du futur”. Αν και με…
…καθυστέρηση όλα δείχνουν πως έρχεται και αυτό το ευρωπαϊκό μαχητικό που μάλιστα, όπως το βρετανικό Tempest που ίσως έχει ιαπωνικό βραχίονα, είναι ενδεχόμενο να έχει και αραβικό βραχίονα όπως λένε πληροφορίες.
Όπως λοιπόν μεταφέρει η ελληνική ιστοσελίδα ίσως στηθεί ένα mega deal αφού η γαλλική εφημερίδα LaTribune, που έχει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα που εμπλέκουν γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες, δημοσίευσε πριν από λίγα 24ωρα πως η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία προκειμένου να αγοράσει μέχρι και 200 μαχητικά Rafale, αλλά και SCAF ήτοι το υπό σχεδίαση μαχητικό 6ης γενιάς FCAS.
Τα δε ΗΑΕ να θυμίσουμε πως πρόσφατα αγόρασαν και 80 Rafale F4 και έτσι άρνηση των ΗΠΑ να προσφέρουν το F-35, πρώτα στα ΗΑΕ και μετά στη Σαουδική Αραβία μπορεί να φέρει και πολλές πωλήσεις Rafale αλλά και την Σαουδική Αραβία την χρηματοδότηση του FCAS με τα άφθονα πετροδολάρια της Σαουδικής Αραβίας να κάνουν ακόμη και τη γερμανική συμμετοχή… “μικρή” ενώ έτσι ίσως και η Dassault να μπορεί να συνεχίσει μόνη το FCAS.
Ο δημοσιογράφος Michael Cabirol αναφέρουν πως οι συζητήσεις αφορούν “εκατοντάδες” αεροσκάφη, σίγουρα 100 αλλά ίσως και 200. Σοκ.
Γενικότερα για το πρόγραμμα όπως έχει μεταφέρει εδώ και λίγες ημέρες το ΑΠΕ ΜΠΕ, δύο εκ των κορυφαίων βιομηχανιών παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής, η Airbus και η Dassault, ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξης των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς FCAS (Future Combat Air System).
Το πρόγραμμα FCAS ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Τα νέα μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Eurofighter και Rafale και – σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό – θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα το 2040.
Οι βιομηχανικοί εταίροι στο πρόγραμμα είναι η Airbus για λογαριασμό της Γερμανίας, η γαλλική Dassault και η ισπανική Indra. Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» λόγω διαφωνιών μεταξύ της Airbus και της Dassault. «Αυτή η βιομηχανική συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για το εμβληματικό ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Defence and Space Μάικ Σέλχορν.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Le Figaro: «Σήμερα, ναι, είναι γεγονός. Έχουμε συμφωνία με την Airbus». «Λάβαμε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που, σας υπενθυμίζω, αφορά προκαταρκτικές μελέτες», συμπλήρωσε. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ χαιρέτισε τη συμφωνία της Πέμπτης. «Αυτό το πρόγραμμα αντανακλά τη συνεργασία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμυνα και τους εξοπλισμούς, στην οποία η Γαλλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο».