Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

Παρουσίαση του Raytheon NASAMS αντιαεροπορικού συστήματος στην Ελλάδα

Νέα παρουσίαση για το μέσου βεληνεκούς αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System). Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε και…

…στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής κατασκευάστριας Raytheon με επιτελείς του ΓΕΣ και παρουσίαση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.

Έτερη ενημέρωση είχε γίνει και στις 10 Μαρτίου του 2022. Το NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg και έχει βγει στην παραγωγή και στην αρχική του έκδοση NASAMS και σητν βελτιωμένη έκδοση NASAMS II από το 2006 ενώ τελευταία έγινε διάσημο αφού έχει αποσταλεί στην Ουκρανία μέσα από διάφορα πακέτα βοήθειας των ΗΠΑ και όχι μόνο.


Wassenaar/Katwijk, 19 maart 2014
plaatsen van helikopters en NASAM’s in het kader van de NSS op voormalig Vliegveld Valkenburg

Ταυτόρχονα πέρα από τις αρχικές εκδόσεις από το 2019 υπάρχει και η νεότερη έκδοση NASAMS III με τις NASAMS/NASAMS II να χρησιμοποιούν τα γνωστά μας από την ΠΑ της Ελλάδας βλήματα AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile). Στην έκδοση NASAMS III μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και πύραυλος AIM-9X Block ΙΙ.

Το σύστημα είχε εξελιχθεί στα 90s και στην πρώτη έκδοση έλαβε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 1998 ενώ το NASAMS II διαθέτει Link-16/Link-11 και το ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel.

Η κάθε πυροβολαρχία NASAMS διαθέτει συνήθως τρεις εξαπλούς εκτοξευτές, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν 72 στόχους ταυτόχρονα και μπορεί να είναι απομακρυσμένοι σε απόσταση έως 20 χιλιόμετρα από το FDC.

Το σύστημα περιλαμβάνει το FDC (Fire Distribution Center) το οποίο χρησιμοποιούν η Ελλάδα και η Τουρκία στα συστήματα Hawk που διαθέτουν, ένα αυτοκινούμενο κέντρο TCC (Tactical Control Cell), ηλεκτροπτική κάμερα, αριθμό ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel.

Η εμβέλεια στην οποία χτυπά εναέριο στόχο μπορεί να φθάσει τα 40 χιλιόμετρα ανάλογα με τα βλήματα που χρησιμοποιούνται (από AIM-120B/C5/C7, έως AIM-9X Block και AMRAAM ER). Η δε έκδοση NASAMS III πέρα από τα AIM-9 που προσέθεσε διαθέτει και βελτιωμένους εκτοξευτές. Το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί σε χρόνο 15 λεπτών και να συμπτυχθεί σε χρόνο 10 λεπτών.

Αρχές Δεκεμβρίου 2022 σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι προχωρά σε παραγγελία έξι νέων αντιαεροπορικών συστημάτων NASAMS στην Raytheon, τα οποία θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία.

Η σύμβαση με την εταιρεία έχει κόστος 1,216 δις δολαρίων για συστήματα, συνοδευτικό υλικό και ανταλλακτικά. Εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης είναι η 28η Νοεμβρίου 2025 ενώ ήδη η Αμερική έχει παραχωρήσει δύο NASAMS στο Κίεβο.

Related posts

Ένα σύστημα καμουφλάζ stealth για στρατιώτες

gadgetfreak
4 years ago

Ultimate F-18 Montage

gadgetfreak
10 years ago

Defending Jacob – trailer #1

gadgetfreak
5 years ago
Exit mobile version