Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

DEFEA 2023 – στην μεγάλη έκθεση αμυντικής τεχνολογίας

Η φετινή DEFEA 2023 μόλις τελείωση. Το gadgetfreak βρέθηκε στην μεγάλη έκθεση αμυντικής τεχνολογίας που άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη 9 Μάϊου και με 346 εκθέτες από 28 χώρες και έκλεισε την…

…Πέμπτη 11. Και είδαμε πράγματι ενδιαφέροντα πράγματα, μια έκθεση αμυντικής τεχνολογίας που δίχως αμφιβολία είχε διεθνές αποτύπωμα. Και οι ‘μεγάλοι’ ήταν εδώ στην Ελλάδα σε βαθμό που είχε πράγματα να δεις και συζητήσεις να κάνεις, αλλά και μικρότερες εταιρίες κυρίως τοπικές, παρουσίασαν πολλά και ενδιαφέροντα.

Ήταν η 2η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens αυτή που πραγματοποιήθηκε 9-11 Μαΐου 2023.

Φυσικά είχαμε και παρουσίες στον τομέα των χαλύβδινων θωράκων. Και το Lynx και η αντίπαλη σουηδοβρετανική λύση, δύο ΤΟΜΑ πραγματικά πολύ εντυπωσιακά, έδωσαν στο παρόν στα περίπτερα και εντυπωσίασαν. Οι Γερμανοί έφεραν την έκδοση του Leo τώρα που όλοι επανεξοπλίζονται, ενώ το αυτοκινούμενο πυροβολικό είχε επίσης κεντρικό ρόλο στην έκθεση, είτε με Πολλαπλούς Εκτοξευτές, είτε με πιο κλασικές λύσεις αυτοκινούμενων πυροβόλων.

Η φετινή έκθεση ξεχώρισε αν μη τι άλλο για την έντονη παρουσία εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των drone πάσης φύσεως αλλά και σε λύσεις χωρίς άνθρωπο γενικότερα.

Κυρίαρχη και η παρουσία ενός Leopard 2Α7 και ενός Lynx ΚF 41 που εντυπωσίασε με την ψηφιακή παραλλαγή του ΚΑΙ με το μέγεθος του: Τα νέας γενιάς ΤΟΜΑ είναι, όπως θα δείτε και στις φωτό μας, τεράστια! Εδώ βλέπετε το Lynx λεπτομέρειες και το πυροβόλο 35 χιλιοστών, τον μη επανδρωμένο πυργίσκο με το πολυβόλο και τον διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών Spike LR2 ενώ συγκριτικά με τα M113 ή π.χ τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ, είναι ΤΟΜΑ τεράστια και πολύ άνετα για τους στρατιώτες που μεταφέρουν με πολύ μεγαλύτερη προστασία των στρατιωτών.

Από την άλλη στην έκθεση εντυπωσιακή και σπάνια ήταν και η παρουσία ενός άλλου κορυφαίου ευρωπαϊκού ΤΟΜΑ, του ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) στην τελευταία του έκδοση. Μάλιστα Ο Στρατός Ξηράς της Σλοβακίας θα παραλάβει τη νεότερη έκδοση των TOMA τύπου CV90, γνωστή και ως «CV90 MkIV» το πλαίσιο συμφωνίας τύπου G2G ανάμεσα στην σουηδική και την σλοβακική κυβέρνηση, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε για προμήθεια και παράδοση 152 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού τύπου CV.

Από τα συνολικά 152 CV90, τα 122 θα παραδοθούν ως ΤΟΜΑ – τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 12 θα είναι ειδικά διαμορφωμένα για απειλές από εχθρικά αντιαρματικά όπλα, με βελτιωμένη προστασία από εκρηκτικούς μηχανισμούς και οβίδες και τα υπόλοιπα οχήματα θα έχουν διαμορφώσεις για να εξυπηρετούν αποστολές όπως διοίκηση και έλεγχος (command and control), αναγνώριση, υποστήριξη, επιμελητεία και διοικητική μέριμνα, μεταφορά προσωπικού και τραυματιών. Το CV-90 Mk.4 ενσωματώνει πύργο μάχης της σειράς D που αναπτύχθηκε από την BAE Systems Hägglunds και ενσωματώνει πυροβόλο των 50 χιλιοστών.

Ο κινητήρας είναι Scania ισχύος 1.000 ίππων, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης X300 ενώ το βάρος μάχης έχει πάει από τους 35 στους 37 τόνους και το όχημα μεταφέρει Ομάδα οκτώ πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών.

Οι Σλοβάκοι θα είναι ο όγδοος χρήστης των CV90 μετά τις Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και Ολλανδία.

Ο Αρχύτας σε πρώτο πλάνο στο περίπτερο της ΕΑΒ

Πυρομαχικά νέας γενιάς, πύραυλου εδάφους-αέρος αλλά και αέρος-αέρος όπως και αντιπλοϊκοί, σε πρώτο πλάνο. Με την Ελλάδα να δηλώνει μάλιστα μέσα από επίσημα χείλη πως μπορεί να δώσει το παρόν στις παραγωγές των πυρομαχικών που η ΕΕ θέλει να παράξει για την την Ουκρανία αλλά και για τις δικές της ανάγκες.

Σε μεγάλο περίπτερο οι επισκέπτες και οι δημοσιογράφοι είδαν και την Rafael Advanced Defense Systems από το Ισραήλ που πολύ πρόσφατα πήρε και τη σύμβαση για τα συστήματα πυραύλων SPIKE. Υπήρχαν μοντέλα από πολλές εκδόσεις σε επίδειξη. Ξέρουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει συστήματα για τις κανονιοφόρους κλάσεως “ΜΑΧΗΤΗΣ” που θα πάρουν εκτοξευτή 8 έτοιμων προς βολή βλημάτων SPIKE NLOS ενώ τα τέσσερα συστήματα για τα σκάφη Mk V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών θα μεταφέρουν 4 βλήματα SPIKE ER2 με το μικρότερο βάθος βολής των 10 χιλιομέτρων. Στο περίπτερο υπήρχαν πολλά άλλα συστήματα ενώ το Ισραήλ είχε σε επίδειξη και πολλά συστήματα με σκοπευτικό πάνω σε κάσκα για ελικόπτερα, αεροσκάφη κ.ο.κ που είχαν ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον. Είναι τομέας στον οποία η αμυντική βιομηχανία της μικρής χώρας τα πάει περίφημα εδώ και είκοσι χρόνια.

Σε χώρο με εκθέματα από εταιρίες που έδωσαν το παρόν υπήρχε και ένα το προϊόν που επιχειρεί να πουλήσει η Leonardo και βρίσκονταν live στην έκθεση αμυντικών συστημάτων DEFEA 2023. Μιλάμε για το ελικόπτερο AW139M που το κονσόρστιουμ προτείνει για την κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές CSAR ενώ η ιταλική εταιρία είχε και ένα AW139M με οπλισμό σε κλίμακα στο περίπτερο της. Το τεμάχιο στον μεγάλο χώρο με τα κανονικά εκθέματα ήταν με πολιτικές προδιαγραφές, τη Ιταλικής Ακτοφυλακής με εξοπλισμό Έρευνας-Διάσωσης όχι όμως CSAR.

Λίγο πιο δίπλα ένα… μπαρουτοκαπνισμένο Blackhawk έστεκε αφού οι μονομάχοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνουν και το γνωστό αμερικανικό ελικόπτερο.

Μη Επανδρωμένα Εναέρια οχήματα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας, υποβρύχια και αρκετές ελληνικές εταιρίες με λύσεις σε όλα τα μεγέθη. Με χιλιάδες drone να δραστηριοποιούνται κάθε ημέρα στον αέρα της Ουκρανίας και από τις δύο πλευρές, οι Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών αυτή τη στιγμή έχουν με διαδικασίες… κατεπείγοντος αρχίσει να μπαίνουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Η παρουσία του ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 09 Μαΐου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στην τελετή εγκαινίων της «DEFEA 2023». Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την άφιξή του στον εκθεσιακό χώρο, επισκέφθηκε το περίπτερο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), μέσω του οποίου προβάλλεται το φάσμα δραστηριοτήτων και δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και η ενεργός συμμετοχή τους σε Διεθνείς Οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ.

Στην συνέχεια πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ομολόγους του Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας General Zéphirin Mamadou, με τον Assistant Under Secretary for Support and Defence Industries του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Major General Dr. Mubarak Saeed bin Ghafan Al Jabri καθώς και με εκπροσώπους της Ισραηλινής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems.

Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων της Έκθεσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα επισκέφτηκαν τα περίπτερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες των εκθεμάτων τους, ενώ στην συνέχεια επισκέφτηκαν το περίπτερο των ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησαν μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis τα εγκαίνια του περιπτέρου.

Κλείνοντας την περιήγησή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρέσβη των ΗΑΕ στην Ελλάδα κ. Sulaiman Humad Salem ALMazroui, το περίπτερο του Ισραήλ, καθώς και περίπτερα Εγχώριων και Διεθνών Εταιρειών Αμυντικού Υλικού όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες των εκθεμάτων τους.

Η έκθεση είχε πάντως και πολύ… Γαλλία πέρα από το ναυτικό και την αεροπορία αφού 28 γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Naval Group, Dassault Aviation, MBDA έδωσαν το παρών στην έκθεση. Αναλυτικά ήταν οι:Airbus, Alcatel-Lucent, Arquus, Coges Event, CS Group, Dassault Aviation, Delair, Diadès Marine, Exail, GICAN, GPI Foranka, Kership, Lacroix, MBDA, Mobilis, Naval Group, Nexter, Novadem, P&C International, Preligens, Rafale International, Safran, Serpikom, Sogena, Suprema, Thales, UnseenLabs και Zodiac Milpro. Σε θέση περίοπτη στο περίπτερο της γαλλικής εταιρείας Arquus υπήρχε ένα αναβαθμισμένο τεθωρακισμένο οχημάτων αναγνώρισης VBL του Ελληνικού Στρατού το Ultima. Δύο οχήματα έφτιαξε με βελτιώσεις η εταιρία για να τα παρουσιάσει στις ΕΔ της Ελλάδας, μοντέλα με ισχυρότερο κινητήρα και άλλες άλλες επεμβάσεις μηχανολογικές κυρίως. Η ισχύς είναι πια στους 130 ίππους, η ανάρτηση πιο ενισχυμένη, το φορτίο μεγαλύτερο και έχει προστεθεί μεταξύ άλλων και κλιματισμός. Έχουμε εκατοντάδες τέτοια και η εταιρία προτείνει πολλές αλλαγές για να γίνουν πιο σύγχρονα. Η εταιρία συνολικά έχει πουλήσει 240 VBL στην Ελλάδα.

Στις 11 Μαΐου 2023 υπογράφηκε πάντως και η σύμβαση εργοστασιακής συντήρησης πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας από την MBDA. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ΠΝ, και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA, Eric Béranger. Η συμφωνία περιλαμβάνει προμήθεια προϊόντων σχεδιασμού αποστολής, συντήρηση και τεχνική βοήθεια, με σκοπό να παραταθεί η επιχειρησιακή υπεροχή του όπλου έναντι μελλοντικών απειλών. Ο πύραυλος μακρού πλήγματος SCALP-EG εξοπλίζει τα ελληνικά Mirage 2000-5 και Rafale.

Εκπρόσωπος της γερμανικής Atlas Elektronik, η οποία συμμετέχει στην έκθεση αμυντικών συστημάτων DEFEA 2023 (9-11 Μαΐου), ανέφερε ότι το πρόγραμμα τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια Type 214 και το αναβαθμισμένο Τype 209 «Ωκεανός» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) εξελίσσεται κανονικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η σκέψη αναβάθμισης μέρους των παλιών τορπιλών SUT εγκαταλείφτηκε, διότι το ΠΝ ήθελε να εστιάσει στις νέες τορπίλες και να αυξήσει τον αριθμό τους. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, η Ελλάδα προμηθεύεται 44 τορπίλες βαρέος τύπου DM2A4.

Στο περίπτερο της γερμανικής εταιρείας υπήρχε και το εικονιζόμενο μοντέλο υπό κλίμακα της τορπίλης DM2A4 ER, μέγιστης εμβέλειας 140 χιλιομέτρων, που βάλλεται από πλοία ή χερσαίες πλατφόρμες.

Στην DEFEA 2023 υπογράφτηκαν και σημαντικές συμφωνίες που σχετίζονται με τις βιομηχανικές συνεργασίες και η μεγαλύτερη ήταν βέβαια εκείνη της ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) που αγοράστηκε από την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries). Η τελική συμφωνία υπογράφηκε στο περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA.

Είχαμε όμως και την ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann). Εδώ θα δούμε την κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού. Οι Νορβηγοί θα αποκτήσουν 54 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 νέας γενιάς, με δικαίωμα αγοράς ακόμη 18, προκειμένου να αντικαταστήσουν άρματα μάχης ίδιου τύπου αλλά πιο παλιάς γενιάς που ήδη διαθέτουν.

Η συγκεκριμένη εταιρία παρουσιάζει για πρώτη φορά νέα έκδοση ενός προηγμένου συστήματος προστασίας που ονομάζεται “ASPIS Modular NG-MBT” (ASPIS – Προηγμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας Πλατφόρμας). Το σύστημα αυτό το είδαμε εγκατεστημένο πάνω σε ένα Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού και οι άνθρωποι της εταιρία το αποκαλούν υβριδική λύση με στοιχεία παθητικής και ενεργητικής προστασίας.

Στόχος είναι η προστασία και στο μπροστινό τμήμα από Κατευθυνόμενα Αντιαρματικά Βλήματα (ATGM) δίδυμης εν σειρά πολεμικής κεφαλής αλλά και από τη νέα γενιά βλημάτων Κινητικής Ενεργείας APFSDS μακριάς διατρητικής ράβδου. Ακόμη, οι άνθρωποι της εταιρίας μίλησαν για ‘ξεγέλασμα’, spoofing του εχθρού στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος. Στο περίπτερό τους όμως είχαν και τη νέα Αντιαρματική έκδοση του Τεθωρακισμένου Οχήματος Υψηλής Κινητικότητος “ΟΠΛΙΤΗΣ” 4×4.

Ενδιαφέρον είχε και ο Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού (RWS) NIMROD 300 που είναι αντικείμενο συνεργασίας. Η εταιρία Valhalla σε συνεργασία με την Rheinmetall και την EODH το έδειξαν ως μέσο για αναβάθμιση ΤΟΜΠ, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Πεζικού. Το RWS της έκθεσης έφερε αυτόματο πυροβόλο 30x173mm και ένα συζυγές των 7,62mm ενώ προσαρμόζονταν και μονός ή δίδυμος Αντιαρματικός εκτοξευτής βλημάτων Fire and Forget ή μια μονάδα εκτόξευσης Περιφερόμενων Πυρομαχικών (Loitering Ammunition) για την αντιμετώπιση κάθε είδους στόχων σε μεγάλες αποστάσεις όπως εξηγεί το ptisidiastima. Τα σκοπευτικά ημέρας/νυκτός τεχνολογίας αιχμής της Rheinmetall και η μονάδα τηλεχειρισμού με το κατάλληλο λογισμικό και πολλαπλές επιλογές διεπαφής διαφορετικών υποσυστημάτων εξασφαλίζουν υψηλή ευελιξία και ευκολία σχεδιαστικής προσαρμογής σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή απαίτηση. Ο συγκεκριμένος RWS περιλαμβάνεται σε προσφερόμενο πακέτο αναβάθμισης ΤΟΜΠ της εταιρίας.

Related posts

F-16 Aggressor ‘Splinter’ Camo

gadgetfreak
7 years ago

Τα νέα TECNAM P-2002JF της Πολεμικής Αεροπορίας

gadgetfreak
5 years ago

HMS Prince Of Wales + Apache στο νερό

gadgetfreak
3 years ago
Exit mobile version