Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

Made in Greece πολυκόπτερο, Stand-Off Loitering Munition και Ιπτάμενο Αυτοκίνητο στη έκθεση AUSA 2023

Είναι μια μεγάλη έκθεση η AUSA 2023 και η Ελλάδα έδειξε ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως μας ενημερώνει με ΔΤ του, ο όμιλος SW Group ήταν εκεί με με SARISA και AIXMH της SAS Technology, Καινοτόμα Συστήματα που Ξεχώρισαν στην Διεθνή Έκθεση AUSA 2023.

Αναλυτικά η εταιρία εξήγησε:

Στο επίκεντρο της φετινής Έκθεσης Στρατιωτικού Εξοπλισμού της Αμερικανικής Ένωσης Στρατού (AUSA) βρέθηκαν δύο καινοτόμα προϊόντα από την εταιρεία SAS Technology, αναβαθμίζοντας τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής Βιομηχανίας σε νέα ύψη. Το SARISA SRS-1A πολυκόπτερο μεγάλου βάρους και το AIHMI SOLM (Stand-Off Loitering Munition) σάρωσαν την έκθεση, κερδίζοντας τον ενθουσιασμό την ανταπόκριση από ειδικούς του αμυντικού τομέα και επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κόσμος σε όλη την διάρκεια της έκθεσης περίμενε με μεγάλη υπομονή να ενημερωθεί, από τα στελέχη της εταιρείας, σχηματίζοντας ουρές στο περίπτερο που κοσμούσε κυριολεκτικά το αναβαθμισμένο, (με πολλές σημαντικές ελληνικές συμμετοχές), φετινό Ελληνικό Pavilion.

Η συμμετοχή της SAS Technology (Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα) και φέτος στην έκθεση “AUSA 2023”, αποτελεί μια από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου μια εταιρεία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προβολής και αναγνώρισης. Τα καινοτόμα συστήματα SARISA (SRS-1A), με διαμόρφωση εκτοξευτήρα ρουκετών 2.75΄΄τύπου RL275-1S και του AIXMH SOLM (AHM-1X), συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την ίδια, ξεχώρισαν με μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο αμυντικών ειδησεογραφικών μέσων που κάλυψαν την συγκεκριμένη έκθεση, συμπεριέλαβαν σε πολύ υψηλή ιεράρχηση τα συστήματα της SAS Technology, στα επιλεγμένα συστήματα που παρουσίασαν και ανέλυσαν, στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες της σύγχρονης διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας

Η AUSA (Association of the United States Army) ιδρύθηκε το 1950 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό που εκπροσωπεί τον αμερικανικό στρατό και τα στελέχη του, στόχο έχοντας να προάγει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και να υποστηρίξει τους στρατιωτικούς επαγγελματίες που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό. Διοργανώνει ετησίως διάφορες εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν στρατιωτικούς επαγγελματίες, βιομηχανίες άμυνας, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ενδιαφερόμενους από τον τομέα της άμυνας. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την κορωνίδα διεθνώς στον τομέα της άμυνας αφού παρουσιάζει τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στον στρατιωτικό τομέα, διαλέξεις και συζητήσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας και έχει μια από τις ευρύτερες διεθνώς συμμέτοχες από βιομηχανίες του χώρου. Η φετινή έκθεση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής με πολύ μεγάλη διεθνή συμμετοχή, γεγονός που αναβαθμίζει περαιτέρω την επιτυχία της Ελληνικής αυτής πρωτοπόρου εταιρείας.

Το SARISA SRS-1A, προβλήθηκε σαν ένα UCAV που αναβαθμίζει τον ορισμό της καινοτομίας και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην έκθεση. Με την εκπληκτική ικανότητά του να μεταφέρει μεγάλα και ποικίλα οπλικά και άλλα φορτία σε δύσκολα περιβάλλοντα και την ενσωμάτωση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, το SARISA ενισχύει την δυνατότητα των στρατιωτικών δυνάμεων να εκτελούν απαιτητικές αποστολές με απόλυτη αυτονομία και ακρίβεια. Οι πολλαπλοί ευρηματικοί τρόποι επιχειρησιακής αξιοποίησης που προέβαλαν τα στελέχη της εταιρείας, ενθουσίασαν τους εξειδικευμένους επισκέπτες.

Η πραγματική ανατροπή όμως προήλθε από το AIHMI (AHM-1X), ένα Stand-Off Loitering Munition σύστημα, που με την μοναδική τεχνολογία που διαθέτει, συνδυάζει επιλεκτικά την ακρίβεια και την απόσταση προσβολής στόχων. Το AIHMI αναδείχθηκε ως μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση, που προσδίδει σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζει τον κίνδυνο ζωής φίλιων δυνάμεων.

Και οι δυο λύσεις που παρουσίασε η SAS Technology, SARISA- AIHMI, δίνουν νέους ορίζοντες σε ένα αξιόπιστο και ακριβές πυρομαχικό, τη ρουκέτα FZ275 LGR της Thales. Αν μπορούσε κάποιος μέχρι σήμερα, να αναφέρει μειονεκτήματα σε αυτό το χειρουργικής ακρίβειας όπλο, θα ανέφερε το χαμηλό range (<=7Km), το γεγονός ότι μεταφέρεται από ελικόπτερα πολύ μεγάλης αξίας (>40Μ€) και τέλος ότι για να βρεθεί σε ακτίνα βολής καθιστά ευάλωτο, τόσο το πανάκριβο ελικόπτερο, όσο και το ανεκτίμητης αξίας πλήρωμα του. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις της SAS Technology όμως, κατάφεραν να ενθουσιάσουν τη στρατιωτική κοινότητα αφού αναιρούν πλήρως τα βασικά μειονεκτήματα αυτού του περιορισμένης εμβέλειας χειρουργικής όμως ακρίβειας πυρομαχικού, δίνοντας στην περίπτωση της SARISA επιπρόσθετη εμβέλεια 10km (17συνολικά) και στην περίπτωση του AIHMI 60-100km ανάλογα με το ύψος άφεσης, χωρίς κίνδυνο έκθεσης ζωής πληρώματος και χωρίς ανάγκη συντονισμένων επιχειρήσεων, αφού το σύστημα μπορεί να φέρεται από μικρές ομάδες και να απογειώνεται πρακτικά από οπουδήποτε. Παράλληλα η απόσταση 7km του τελικού πλήγματος με την εκτόξευση της ρουκέτας, μετά την μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις από το AIHMI, διατηρεί το σύστημα έξω από κάθε γνωστή σήμερα άμυνα στόχου, καθιστώντας το πλήγμα του πρακτικά αναπόφευκτο για τον αμυνόμενο. Τα στοιχεία αυτά είναι που επιβεβαιώνουν τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που το περίπτερο της SAS Technology είχε ουσιαστικά μετατραπεί και σε showroom της Thales που επεδείκνυε με περισσή ικανοποίηση πως ένα όπλο μικρής εμβέλειας, χάρη στην Ελληνική ευρηματικότητα, αναδείχθηκε σε στρατηγικό βλήμα χειρουργικής ακρίβειας, διευρύνοντας ταυτόχρονα το εύρος των πιθανόν πελατών της, που μέχρι πρότινος περιορίζονταν σε κατόχους πανάκριβων ελικοπτέρων.

Η συμμετοχή της SAS Technology στην AUSA αποτέλεσε και μια μεγάλη ευκαιρία για δικτύωση με εταιρείες και επαγγελματίες του αμυντικού χώρου, αλλά και με πελάτες και συνεργάτες. Μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές ότι τα στελέχη της εταιρείας θεμελίωσαν μεγάλο αριθμό νέων σημαντικών συνεργασιών με κολοσσούς του χώρου. Αυτό αφορά τόσο στον τομέα της αναβάθμισης των δυνατοτήτων των συστημάτων που κατασκευάζει, όσο και στον τομέα της ενσωμάτωσης νέων όπλων, όπου υπήρξε αθρόα εκδήλωση ενδιαφέροντος από πληθώρα μεγάλων πολυεθνικού βεληνεκούς κατασκευαστών οπλικών συστημάτων, που επιθυμούν να δουν τα όπλα τους επάνω στην καινοτόμο και μοναδική παγκοσμίως SARISA.

Συνοψίζοντας, η SAS Technology αναδείχθηκε στην AUSA 2023 ως πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία διεθνώς, στον τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας αμυντικών λύσεων. Τα SARISA SRS-1A και AIHMI AHM-1X έλαβαν την αναγνώριση που αξίζουν, προβάλλοντας λύσεις σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν είχαν επιχειρησιακά καλυφθεί, επαναπροσδιορίζοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αμυντικών επιχειρήσεων.

Με δεδομένο όμως ότι η προσπάθεια για το σύστημα αυτό παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη DEFEA 2021, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα ως προς το γιατί δεν αποτελεί έως σήμερα ενεργό επιχειρησιακό σύστημα στις ΕΔ και ειδικότερα στον ΕΣ. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν αισιόδοξοι, πλην όμως η Ελληνική πραγματικότητα εκπλήσσει και τρομάζει «τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ»…και μάλιστα τώρα που είναι αισθητό το «φλερτ» των ξένων μνηστήρων που περιτριγυρίζουν έντονα το Ελληνικό αυτό φαινόμενο που μέσα σε λιγότερο από 2,5 χρονιά και με αποκλειστικά ίδια κεφάλαια και χωρίς την ουσιαστική στήριξη της Ελλαδας (ΕΔ και Υπουργείο) έχει καταφέρει πράγματα που οι μεγάλοι «παίχτες» της παγκόσμιας αγοράς ακόμα ψάχνουν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεια Ακλουθώντας παράλληλα και τις διεθνείς τάσεις στο τομέα των Μη Επανδρωμένων, και προσπαθώντας να μην στηρίζετε μονο στην δυναμική της Αμυντικής βιομηχανίας παρόλη την επιτυχία και κρατώντας τις ισορροπίες, από την πρώτη κιόλας μέρα έδειξε την τεχνολογική ευελιξία και ωριμότητα της με την κατασκευή πολλών διαφορετικών προϊόντων και για κοινωνική-πολιτικη χρηση της καθημερινότητας. Ο Covid 19 απέδειξε ότι η τεχνολογία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του μέλλοντος.

Όταν ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν αδύνατο να επέμβει και να διαχειριστεί καταστάσεις Η τεχνολογία ανέλαβε τον ρόλο που της αρμόζει αντικαθιστώντας την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας όχι μόνο στην διαχείριση αλλά και την σκέψη (AI). Είδαμε εταιρείες κολοσσούς όπως η Amazon να προσπαθούν να παραδώσουν προϊόντα μέσω ΣΜΗΕΑ (Μη επανδρωμένα αεροσκάφη) άλλες να χρησιμοποιούν ίδια για μεταφορά φαρμάκων και πολύ συχνά παρατηρούμε την χρήση τους σε όλους τους τομείς μέχρι και την χρήση τους επιτυχώς στους πολέμους όχι μόνο σαν οπλικά συστήματα αλλά και για επιτήρηση και αντιμετώπιση απειλών αλλά και σαν υποστηρικτικά μηχανήματα νέας γενιάς.

Έτσι και η SAS Δημιουργώντας προϊόντα δητής χρήσης για πολιτική και στρατιωτική χρήση κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια με καθαρά ιδιωτικά κεφάλαια να παρουσιάσει όχι σε εθνική κλίμακα μόνο αλλά σε διεθνή παγκόσμια κλίμακα καινοτόμα και πρωτοποριακά συστήματα για χρήση.

Όλα αυτά εκτός από την χρήση τους από εταιρείες και υπηρεσίες καθώς και τις πιλοτικές δοκιμές για νέες τακτικές χρήσεις θα παρουσιαστούν και επίσημα στα POSIDONIA 24 μαζί με άλλα νέα μοντέλα και ιδέες.
Πριν να πέσει η σκόνη όμως των ανωτέρων και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι «ζώντας το σήμερα πρέπει να σχεδιάζουμε το αύριο» η ομάδα ήδη έχει σχεδιάσει και ετοιμάζετε για την κατασκευή του πρώτου Ελληνικού “Flying Car” μέσα στο 2024 όπου σε συνδυασμό με την αδειοδότηση των vertiports , αισιοδοξεί να είναι ένας από τους πρωτοπόρους και ίσως ηγέτης τουλάχιστον για Ελλάδα και Βαλκανια σε αυτό τον τομέα που διαφαίνεται να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο μεγέθους πλέον των 4 δις € εως το 2035 και με έναν ανταγωνισμό με μόλις όχι πάνω από 12 εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα και πολύ λίγες από αυτές στην Ευρώπη.

Φυσικά αξίζει εδώ να αναφέρουμε και την πρώτη επίσημη παρουσίαση στα Posidonia 22 των αερόπλοιων τύπου εκρανοπλάνων (ground effect) όπου σε συνεργασία με την μητρική εταιρεία Flying ship USA και την εταιρεία μεταφορών του ομίλου SW Shipping προωθούνται διάφορα καινοτόμα επενδυτικά πλανα με βασικό στόχο όχι μόνο την παρουσίαση νέων τεχνολογιών αλλά και οραμάτων/σχεδίων που θα σλλαξουν τον έως τώρα τρόπο μεταφορών.
Στα ανωτέρο πλάνα η SAS είναι ο βασικός παράγοντας σχεδίασης, κατασκευής και after sales support για την περιοχή της Μεσογείου άλλα και Ευρώπης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο όμιλος δεν βολιδοσκοπεί την επέκταση / μετάβαση του στην Αμερική χρησιμοποιώντας σαν άρμα / βάση την μητρική ετασιρεία Flying ship ή άλλη παρεμφερή οντότητα .

Όπως είναι ξεκάθαρο ο όμιλος SW Group όπου ανήκει και η SAS εκτός από τις βασικές του δραστηριότητες επικεντρώνεται στην διερεύνηση , εύρεση, ανάλυση , μελέτη , επένδυση και ανάπτυξη κάθε νέας καινοτόμου ιδέας η προϊόντος που σχετίζετε με τα μη επανδρωμένα, την τεχνολογία και όχι μόνο.
Με ιδία κεφάλαια και προσθέτοντας και επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας σαν επενδυτικό άρμα μια νέα οντότητα “Spirit of invest” ενεργεί σαν Angel H Prime Investor δημιουργώντας οντότητες αυτόνομες η μετέχοντας σε υπάρχοντες εταιρείες επενδύοντας σε αυτές με σκοπό την ανάδειξη τους η και την χρήση τους σε ανάγκες του ομίλου η πελατών του,Έχοντας ως βασική επιδίωξη όχι τους τζίρους ούτε την κερδοφορία αλλά την ιδέα και την ομάδα όπου μαζί με το όραμα και την οργάνωση θα δημιουργηθεί η οντότητα του αύριο και θα έρθει το επιθυμητό κέρδος .

Related posts

Πιλότος της ομάδας Rafale Demo, Jérôme «Schuss» Thoule: Το Rafale μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την «αιχμή»

gadgetfreak
3 years ago

“Rise of the Drones”

gadgetfreak
12 years ago

Joint Air-to-Ground Missile (JAGM) – ένα βήμα πριν την παραγωγή…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version