Από το πατρικό του στα Γρεβενά, στην Ελλάδα, ο Θανάσης Οικονόμου, καθηγητής Αστροφυσικής του Chicago State University, κορυφαίος επιστήμονας που έχει συνεργαστεί πολλάκις τα τελευταία πενήντα χρόνια με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) όπως και με τη βιομηχανία της διαστημικής τεχνολογίας των ΗΠΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως….

…η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», τονίζει σχολιάζοντας την γκρίζα επικαιρότητα των δασικών πυρκαγιών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM».

O καθηγητής Αστροφυσικής που, μετά από δεκαετίες καριέρας με διαστημικό πρόσημο, παραδέχεται πως «κοιτά περισσότερο χαμηλά πια, παρά ψηλά» δηλώνει «αισιόδοξος πως ο Άνθρωπος θα πετύχει στις αποστολές του στον πλανήτη Άρη- αν και δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε να “κατακτήσουμε” τον πλανήτη αυτό. Είναι, λέω, καλύτερα να συντηρήσουμε τον πλανήτη μας που είναι τόσο ιδανικός για τον Άνθρωπο αντί να κάνουμε προσπάθειες να μετατρέψουμε τον Άρη σε κατοικίσιμο πλανήτη!», σημειώνει με έμφαση.
Η τεχνολογία βοηθά στις φυσικές καταστροφές αλλά μέχρι ένα σημείο. «Μπορούμε πράγματι-απαντά- να παρατηρήσουμε από το διάστημα καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διαστημόπλοια των οποίων ο σκοπός είναι παρατηρούν τι συμβαίνει στη Γη, τις πυρκαγιές, τις καταστροφές, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρυθμός της δραστηριότητάς μας είναι καταστροφικός για το άμεσο μέλλον», αναφέρει ο κ.Οικονόμου και εστιάζει στην ραγδαία κλιματική αλλαγή. «Είναι εδώ με όλα τα αποτελέσματα της: πυρκαγιές, πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Είχαμε και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες όμως είναι η ταχύτητα με την οποία έχουμε τις αλλαγές. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», τονίζει ο Γρεβενιώτης πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην εξερεύνηση του Διαστήματος

Την ίδια ώρα ο κ.Οικονόμου σχολιάζει και τι συναρπαστικές εξελίξεις που έφερε το 2021 στον τομέα του. «Πράγματι τώρα τελευταία δεν είναι μόνο η NASA που κάνει την εξερεύνηση του Διαστήματος όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχουμε την Ευρώπη με τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει μια αποστολή στον ‘Αρη που μάλιστα ήταν πετυχημένη αν και ήταν πρώτη προσπάθεια. Μια εξέλιξη εντυπωσιακή αφού ακόμη και η NASA στην αρχή είχε πολλές αποτυχίες πριν να έρθει η επιτυχία..!», σημειώνεi.

Η διαστημική προσπάθεια είναι, για συγκεκριμένους λόγους όπως εξηγεί, διεθνής πια. «Η αλήθεια είναι πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επικεντρώνεται σήμερα σε πιο μακρινά ταξίδια, δεν «προλαβαίνει» να έχει ενασχόληση με όλα όσα γίνονται στο Διάστημα και «αφήνει» ένα έδαφος στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θέλει να αναπτύξει έναν τομέα όπως τον διαστημικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι άσχημο αφού έτσι η NASA αφήνει τις πιο «ρουτίνας» αποστολές στους ιδιώτες», τονίζει.

Η εποχή της «Artemis» και η επιστροφή του Ανθρώπου στη Σελήνη

Η “επίσκεψη” του Ανθρώπου το 1969 στη Σελήνη ήταν το αποτέλεσμα ενός σκληρού ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων, όταν όμως τελείωσε αυτός ο ανταγωνισμός δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την συνέχιση των συγκεκριμένων αποστολών. «Σήμερα είναι η προσπάθεια μας να φτάσουμε στον πλανήτη Άρη που ωθεί τις νέες πρώτες δοκιμές με τις οποίες θα αρχίσουμε ξανά τις διαστημικές αποστολές. Θα κατασκευάσουμε έναν σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε και από το έδαφος της και να κάνουμε την προετοιμασία μας στον δρόμο για τον ‘Αρη. Είναι η αποστολή «Artemis» που θα φέρει και την πρώτη γυναίκα στο Φεγγάρι το 2024 ή μέσα στις επόμενες χρονιές!», προσθέτει ο κ.Οικονόμου ενω αναφέρεται και στα επόμενα βήματα μετά την «Άρτεμη».

«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα στόχος είναι να ξεκινήσουν οι αποστολές προς τον Κόκκινο Πλανήτη, αποστολές που εκτιμώ πως θα συνεχίζουν κάθε δύο χρόνια. Είναι μια διαδικασία προετοιμασίας της άφιξης του Ανθρώπου στον ‘Αρη, αποστολές τεχνικά πολύ δύσκολες και ακριβές», τονίζει ο Έλληνας Αστροφυσικός. «Ο Άρης είναι ένας πλανήτης πολύ αφιλόξενος για τον Άνθρωπο και μέσα και από το «Artemis» θα ερευνηθεί η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για όλα αυτά τα σχέδια. Όλα αυτά θα γίνουν τα επόμενα 15 χρόνια», εξηγεί.

Μια ματιά στον… ουρανό από τα Γρεβενά

Αστροφυσικός δεν σημαίνει αστρονόμος. Ο Έλληνας καθηγητής όμως έχει σκεφτεί πως να απολαύσει αυτές τις ημέρες τον ελληνικό ουρανό όπως και τα φαινόμενα σαν την θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων του καλοκαιριού. «Με μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων ανεβήκαμε στην κορυφή εκεί όπου σκοπεύουμε να χτίσουμε ένα αστεροσκοπείο, στον Όρλιακα για να παρατηρήσουμε τον ουρανό. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές και το απολαύσαμε!» ανέφερε ο κ.Οικονόμου.

Είναι όμως η διαστημική τεχνολογία ένας τομέας από τον οποίο κάποιος μπορεί να… βγάλει το ψωμί του; «Συνιστώ στα νέα παιδιά να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες. Αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί «Οικονόμου», ακόμη και η νυν γενιά δεν θα είναι πια εδώ, θα βασιζόμαστε στους σημερινούς 16χρονους στο μέλλον. Το συνιστώ έντονα να ασχοληθούν με την διαστημική επιστήμη που έχει να προσφέρει πολλά και στην οικονομία μας, και στη γνώση…», είναι η απάντηση του Έλληνα που έζησε από κοντά τις συγκλονιστικές δεκαετίες της κατάκτησης του Διαστήματος, των βηματισμών του Ανθρώπου στο Φεγγάρι.

Σωτήρης Κυριακίδης