Βλέπετε τι γράφει πάνω στο διακοπτάκι; τα γραμματάκια 3D;

Καλοκαιράκι λοιπόν και δύο νέες προσθήκες στη γκάμα της Sony για το 2010 μας φέρνουν τις Cybershot με 3D-ικανότητα λήψης. Η πρωτιά βέβαια έχει τη σημασία της αφού είναι οι πρώτες καθημερινής χρήσης point-and-shoot φωτογραφικές με 3D λήψη και τη δυνατότητα να δημιουργούν 3D φωτογραφίες με έναν φακό.

Οι Exmor R CMOS-βασισμένες Sony Cyber-shot DSC-WX5 και Cyber-shot DSC-TX9 μοιάζουν με τις DSC-WX1 και DSC-TX1 Cyber-shots, που είχαμε πρωτοδεί πριν περίπου ένα χρόνο αλλά προσθέτουν το 3D panorama mode στις επιλογές. Μια ακόμη νέα βασισμένη σε CCD αισθητήρα Cyber-shot η DSC-T99, είναι χωρίς το 3D panorama χαρακτηριστικό.

Τρείς διαστάσεις με ένα φακό…

Αυτό που κλασικά κάνουν οι κάμερες φωτογραφικές και βίντεο για να δημιουργήσουν 3D εικόνες είναι να δουλεύουν με διπλό φακό με δύο φακούς σε απόσταση όση και τα μάτια μας. Μετά τη λήψη οι δύο ελαφρώς offset εικόνες ‘έρχονται’ κοντά και χάρη σε κάποια από τις μεθόδους παρουσίασης (κόκκινα/μπλε φίλτρα με σύστημα αναγλύφου, διαφορετικές μέθοδοι πόλωσης ή το να δούμε τις εικόνες με μια ειδική οθόνη) και έχουμε έτσι το 3D φαινόμενο.

Οι WX5 και TX9 ‘παρακάμπτουν’ το σύστημα διπλού φακού με μια δημιουργική χρήση της ρύθμισης της Sony Sweep Panorama επιλογής. Χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση 3D Sweep Panorama ουσιαστικά η μηχανή ‘ενώνει’ πολλές φωτό και δημιουργεί μια πανοραμική φωτό

Για να δούμε τις εικόνες θέλουμε μια HDTV με τα τα κατάλληλα γυαλιά και μια 3D-ικανή Sony Bravia HDTV με τα Active Shutter 3D γυαλιά.

Την ίδια ικανότητα έχουν αποκτήσει εδώ και λίγες ημέρες οι Alpha NEX-3 και Alpha NEX-5 κάμερες με το νέο firmware εδώ και λίγες ημέρες.

Cyber-shot WX5, TX9, και T99: Τα υπόλοιπα Specs…

Η 12-megapixel Cyber-shot DSC-WX5 προσφέρει ένα 5X οπτικό φακό ζουμ (24mm στα 120mm σε αντιστοιχία με φιλμ 35mm), και, πέρα από το 3D Intelligent Sweep Panorama η ιαπωνική εταιρία προσφέρει το Superior Auto mode, που λειτουργεί όπως το Handheld Twilight mode άλλων μηχανών της. Στο Superior Auto mode, η πολυπροβάλει πολλές εικόνες σε γρήγορη αλληλουχία και διαφορετικές συνθήκες έκθεσης για να φτιάξει μια φωτό χωρίς θόρυβο και μεγαλύτερη δυναμική κλίμακα.

Εντυπωσιακό!

Το άλλο mode ονομάζεται Sweep Multi Angle, και δημιουργεί μια εικόνα με πολλές γωνίες σε μια σκηνή. Μετά τις λήψεις μπορούμε να αλλάξουμε την προοπτική όταν θα δούμε τη φωτό και άλλα από τη μια πλευρά την άλλη να τη δούμε με γωνία!

Η DSC-WX5 επίσης λαμβάνει 1080i/60fps AVCHD video στα 17 mbps και θα είναι στην αγορά το Σεπτέμβρη.

Η λεπτή Cyber-shot DSC-TX9 αφής προσφέρει 4X φακό (25mm στα 100mm), αισθητήρα 12-megapixel CMOS, 3.5” οθόνη αφής και 1080i AVCHD βίντεο.

Όπως η WX5 προσφέρει Superior Auto, 3D Sweep Panorama, Background Defocus, Sweep Multi Angle, Intelligent Sweep Panorama, Handheld Twilight, και Backlight Correction HDR -ουφ…
Και αυτή από το Σεπτέμβρη στην αγορά λίγο πιο ακριβή από την αδερφή της…

Τέλος θα παίξει και η Sony Cyber-shot DSC-T99, με 14-megapixel CCD αισθητήρα και 4X φακό (25mm στα 100mm). Πιο βασικά χαρακτηριστικά με την T99 να προσφέρει Sweep Panorama mode και 720p high-definition video σε MPEG-4.